Tysk fackbas varnar för jobbslakt i bilindustrin

IG Metall-basen Jörg Hofmann varnar för sysselsättningsfiasko i den tyska bilindustrin. Arkivbild Bild: Thomas Kienzle/AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Det tyska fackförbundet IG Metall varnar för ett "sysselsättningsfiasko" i bilindustrin. För att det inte ska ske måste det till stora tyska investeringar i ny teknik, särskilt vad gäller batterier, enligt IG Metallbasen Jörg Hofmann.

– De som tror att jobben som nu går förlorade kan vägas upp av nya jobb lever på falska förhoppningar, säger Jörg Hofmann till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Hofmann står tiotusentals arbetstillfällen på spel i den tyska bilindustrin, som i dagsläget sysselsätter 260 000 personer. Det handlar om den personal som arbetar med teknik kring förbränningsmotorer, där många ser ut att bli övertaliga de närmaste åren.

– Även om det görs investeringar i områden, till exempel batteriteknik, är det en stor utmaning. Men utan investeringar och industrialisering i Tyskland står vi inför ett sysselsättningsfiasko, säger Hofmann.

Tysklands regering har som mål att få ned koldioxidutsläppen med 65 procent till 2030, vilket kommer skapa ett hårt omställningstryck på bilindustrin. I runda slängar innebär det att det kommer att behöva rulla 14-16 miljoner elbilar på de tyska vägarna – vilket kan ställas mot en tidigare prognos på 7-10 miljoner elbilar, enligt IG Metall.

– Vi räknar med att vid det stadiet ska åtminstone två av tre nya bilar vara elbilar eller hybrider. Och varje ny elbil innebär att antalet bilar med förbränningsmotorer minskar med en, säger Hofmann.