ELKRISEN

Svenska kraftnät: Ökad risk för bortkoppling

Svenska kraftnät är systemansvarig myndighet för kraftsystemet i Sverige. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi (TT)

Nya analyser från Svenska kraftnät pekar på en ökad risk för effektbrist i södra Sverige i vinter.

"Vi har gått från låg till reell risk, vilket innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter", säger Erik Ek, strategisk driftchef vid Svenska kraftnät enligt ett pressmeddelande.

Enligt nya beräkningar från Svenska kraftnät kan man inte räkna med elimport i lika stor utsträckning som tidigare vintrar och det finns en risk för att el inte kan importeras när det bäst behövs.

"Det är en stor fördel att det svenska kraftsystemet är en del av det europeiska elsystemet. I våra olika länder har vi olika kraftslag som kompletterar varandra. Men nu har vi ett mycket ansträngt försörjningsläge i våra grannländer på grund av en rad omvärldsfaktorer", säger Erik Ek.

Osäkra gasleveranser

Det handlar bland annat om osäkerheter i leveranser av naturgas, låga vattenmagasin i Norge och ingen elhandel mellan Ryssland och Europa.

Ett scenario som kan bli mycket besvärande är om elproduktionen minskar betydligt hos våra grannländer. Analysen för vissa scenarion visar att vi tydligt överstiger den så kallade tillförlitlighetsnormen enligt europeisk lagstiftning, säger Ek.

"I klarspråk betyder det att i vinter när det är som kallast finns en reell risk att vi måste koppla bort elförbrukning i delar av södra Sverige", säger han.

Två procent av totalförbrukningen

Det är osäkert hur omfattande och hur länge en sådan bortkoppling skulle pågå, men om det blir verklighet kan det röra sig om mellan 200–600 megawatt en vinterdag med maxförbrukning, motsvarande omkring två procent av Sveriges totala elförbrukning.

"I de flesta fall ser vi att bristen skulle ske i södra Sverige och därför är också risken för bortkoppling större där", säger Erik Ek.

Svenska kraftnät betonar att detta inte är en förutsägelse hur det kommer bli och att man som elanvändare själv kan påverka utfallet.

"Om vi svenskar sänker elförbrukningen eller flyttar förbrukningen med till exempel två procent från den period då förbrukningen är som störst i vinter minskas risken för bortkoppling fem gånger", säger Ek.