DET SVENSKA LANTBRUKET

Svenska bönder ser mörkt på framtiden

Kostnaderna för att driva ett lantbruk har skenat under året. Arkivbild. Bild: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT

Ekonomi (TT)

Kostnaderna för el, gödsel och diesel har stigit snabbt under hösten. Framtidstron har minskat kraftigt för de svenska lantbrukarna, visar ett färskt "grönt näringslivsindex" från Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

För exakt ett år sedan var scenariot det motsatta. Framtidstron var ljus sedan efterfrågan på svenskproducerat fått lantbrukare att skörda framgångar. Trots en fortsatt hög efterfrågan på svenska råvaror är bilden nu en annan. Det visar ett färskt index över de gröna näringarna för det fjärde kvartalet, från LRF.

Det är skenande kostnader för de insatsvaror som behövs för att kunna producera, som exempelvis diesel, el och gödsel, som är orsaken. Bland annat har priset på kvävegödsel ökat med 240 procent på bara ett år, och världsmarknadspriset på diesel har nästan fördubblats.

"Dramatisk försvagning"

"Vi varnade för att vi började se en oroväckande prisutveckling på insatsvaror redan i förra kvartalet. Tyvärr bekräftas nu vår framtidsspaning. Vi ser en dramatisk försvagning av synen på den framtida konjunkturen bland många företag i det gröna näringslivet", säger Anna Karin Hatt, vd för LRF, i ett pressmeddelande.

Indexet visar hur samtliga branschspecifika kurvor, förutom skogen, faller kraftigt och landar på en negativ syn på den framtida konjunkturen. Det sammanvägda indexet faller nära 10 punkter från 100,6 tredje kvartalet till 91,2 fjärde kvartalet. För ett år sedan var motsvarande siffra 102,6.

Fördubblade energikostnader

Enligt LRF flaggar nu växtodlarna för brist på gödning och att tomatodlare riskerar att fördubbla sina energikostnader.

"Det är ett allvarligt läge. Bilden för det fjärde kvartalet understryker vikten av att lantbruket snabbt får kompensation för de snabbt stigande produktionskostnaderna. Nu krävs politisk handlingskraft", säger Anna Karin Hatt i pressmeddelandet.

Johanna Engman/TT

Fakta

Grönt näringslivsindex mäter hur konjunkturen utvecklas bland lant- och skogsbruksföretag. I indexet ingår näringsgrenarna växtodling, trädgårdsnäring, animalieproducenter, skogsbruk samt förädling och tjänster.

I de gröna näringarna verkar omkring 400 000 företag, varav cirka 320 000 är skogsföretag och 70 000 jordbruksföretag.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund