DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Svensk industri fortsätter backa

Svensk industri har lagt i backen. Arkivbild. Bild: Marcus Ericsson/TT

Ekonomi (TT)

Tillverkningsindustrin i Sverige ser för tredje månaden i rad en minskad aktivitet. Enligt Nordea befinner sig branschen i en recession.

Sveriges tillverkningsindustri backar, enligt ett inköpschefsindex från Swedbank och Silf.

Inköpschefsindexet, som mäter aktivitetsnivån i tillverkningsindustrin, sjönk till 46,8 i oktober från reviderade 48,9 i september.

Ett index under 50-strecket betyder minskad aktivitet i sektorn. Det är nu tredje månaden i rad som indexet befinner sig under den nivån, enligt Swedbank.

"Det står alltmer klart att den svagare omvärldskonjunkturen sätter allt djupare avtryck i svensk industri, vilket inte minst avspeglas i en minskad orderingång både från export- och hemmamarknaden", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen på Swedbank, i en kommentar.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skriver i en kommentar från banken att en av få ljuspunkter i indexet är att företagen fortfarande anställer. Han tillägger dock att även sysselsättningen förmodligen kommer att avta framöver sett till de dystra utsikterna.

"Allt sammantaget, så befinner sig tillverkningsindustrin i en recession. Det är en viktig faktor till att vi nu förväntar oss att Riksbanken enbart kommer att höja räntan med 50 baspunkter i november", skriver han.

Nordea räknar med att styrräntan toppar på 2,5 procent tidigt nästa år, och skriver att inköpschefsindex stärker den prognosen.