DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

”Svällande EU-budget inget framgångskoncept”

EU har gått från en union med handel, fri rörlighet och att säkra fred och utveckling i Europa till en bidragskarusell. Det riskerar att utmana unionens grundprinciper om medlemsländernas grannsämja, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas förening i GP:S Gästkolumn.

Trots att EU redan styr en gigantisk budget ska unionen fördela ytterligare 750 miljarder euro de kommande sju åren för att återstarta Europa efter pandemin. Detta kommer att finansieras av lån som kommer att behöva betalas tillbaka ända fram till 2058.

Vad länderna ska göra med alla dessa pengar är oklart. Varje medlemsland har sin egen respektive återhämtningsplan. Gemensamt är att alla pryds med vällovliga beteckningar som digitalisering, grön omställning, sammanhållning och resiliens. Men varför måste pengar till allt detta gå omvägen via EU? Och hur säkrar unionen att dessa medel uppnått önskad effekt?, frågsar sig Josefin Utas.

Det finns en övertro på att EU:s miljardstöd magisk ska övervinna alla problem utan risk för att att stöden missbrukas, konkurrens snedvrids och värde går förlorat genom all byråkrati i ansökningsprocedurerna.

EU använder också stödet som påtryckningsmedel mot länder som inte respekterar rättsstatsprinciperna.

Men det är tveksam om grannsämjan i EU verkligen mår bra av att vi utpressar varandra med pengar.

”Är en bidragsunion med omfattande omfördelning av pengar mellan länderna och hård ovanifrån-styrning en garant för utveckling och fred? Sannolikt inte”, skriver hon.

Göteborgs-posten: Josefin Utas: Svällande EU-budget inget framgångskoncept