EU:S CORONASTÖD

Sparklubben i EU: Skulderna måste ner

Nederländernas Wopke Hoekstra är en av de sju finansministrar i EU som skrivit ett gemensamt brev till stöd för unionens strikta budgetregler. Arkivbild. Bild: Luca Bruno/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Snällare budgetregler och mer gemensamt lånande i EU för att få fart på ekonomin? Nej, nej, svarar Sverige och en sju andra länder i ett gemensamt utspel till stöd för reglerna om sparsamhet.

För att hantera effekterna av coronapandemin har EU-länderna gått med på att låta EU-kommissionen låna ihop enorma stödsummor, samtidigt som normala regler om budgetunderskott och statsskuld har satts på paus.

Fast snart är det dags att återgå till det normala igen. Det manar åtminstone Sverige, Danmark, Finland, Österrike, Nederländerna, Lettland, Tjeckien och Slovakien i ett gemensamt brev inför EU-ländernas informella finansministermöte i Slovenien under fredagen och lördagen.

"Minskning av alltför stor skuldnivåer måste fortsatt vara ett gemensamt mål. Fördragen. . . ålägger alla medlemsländer att undvika och åtgärda för stora underskott", heter det bland annat, enligt ett utkast som nyhetssajten Politico Europe tagit del av.

Brevet är ett tydligt svar från de mer sparsamma länderna till de länder som gärna vill se ett fortsatt lånande och fortsatta undantag från EU:s stabilitets- och tillväxtsregler.

Frankrike, Italien och Spanien har alla talat sig varma för en fortsättning. De har även stöd från EU-parlamentets stora socialdemokratiska partigrupp, som vill skapa ett permanent lånesystem inom eurozonen för att kunna hantera framtida kriser.

Wiktor Nummelin/TT