ELKRISEN

Snart kommer kompensation för elsmockan

Kompensationen för vinterns höga elpriser kommer att börja betalas ut, i många fall genom avdrag på fakturan, i april. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/ TT

Ekonomi (TT)

Snart börjar kompensationen för vinterns höga elpriser rulla ut till elkonsumenter runt om i Sverige. Flera nätbolag siktar på att betala ersättningen genom avdrag på aprilfakturan.

Den 24 februari sade riksdagen säger ja till regeringens förslag om 7,5 miljarder kronor för att kompensera hushållen för de höga elpriser som varit under vintern. Och nu är kompensationen på väg ut till elkunderna.

Det är elnätsbolagen som sköter utbetalningen av kompensationen och flera av de största elnätsbolagen börjar att betala ut stödet med start i april som avdrag på elnätsfakturan. Vilken fakturaintervall, exempelvis månad eller kvartal, varje kund har kan påverka när utbetalningen kommer.

Kan ansöka

Hos elnätsbolaget Vattenfall, som påbörjar utbetalningen med avdrag på fakturan i april, är det omkring 410 000 kunder som kommer att få kompensation. Om fakturan är lägre än det belopp som ska utbetalas kan man ansöka om utbetalning av överskjutande belopp.

– Om man har ett överskjutande belopp där första fakturan inte räcker till har man som kund möjlighet att gå in och registrera sina kontouppgifter så betalar vi ut det överskjutande beloppet. Vill man inte registrera sina uppgifter så görs kvarvarande avdrag på nästa faktura, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Vattenfall.

Elnätsbolaget Eon, där ungefär hälften av kunderna berörs av kompensationen, gör avdraget på den faktura som kommer i april.

– Vi kommer att dra av kompensationen på den faktura för mars som kommer i april, säger Lotta Aronsson som är prisexpert hos Eon.

Nästa faktura

Eventuellt överskjutande avdrag görs på kommande faktura från Eon.

– Om man hamnar på noll kronor och har mer att få tillbaka kommer man att få det på fakturan efter, säger Aronsson.

Även Ellevios kunder kommer att få kompensationen genom avdrag på fakturan som kommer i april, och om det finns överskjutande belopp dras det på nästkommande faktura.

– Vi har ungefär 319 000 unika privata kunder som får någon form av kompensation. Totalt är det 1,1 miljarder kronor som ska ut till kunderna, säger Marcus Wende, chef för marknad på Ellevio.

Han säger att Ellevio räknar med att all elpriskompensation för perioden december till februari ska vara utbetald i sommar.

Mer kan komma

Kompensationen per månad under perioden december 2021 till februari 2022 kan uppgå till mellan 100 kronor och 2 000 kronor beroende på hur mycket el som förbrukats. Eftersom man kan få kompensation för var och en av månaderna i perioden kan ersättningen som mest bli 6 000 kronor.

Senast vid 2022 års slut ska elnätsföretagen ha betalat ut pengarna.

Du som elkund ska inte behöva göra någonting för att få utbetalningen utan det ska ske automatiskt.

Regeringen har också föreslagit en modifierad förlängning av elpriskompensationen för mars månad. Den skulle då enbart gälla för södra och mellersta Sverige (elprisområde 3 och 4). Riksdagen ska fatta beslut om pengarna för mars månad i början av april.

Beatrice Nordensson/TT

Fakta

Stödet bygger på hur mycket el ett hushåll har förbrukat, inte på hur hög elräkningen är.

Ersättningsmodellen är utformad som en trappa där lägsta trappsteget ligger på en förbrukningsnivå på 700 kWh per månad och där kunden får en kompensation på 100 kronor per månad, sammanlagt 300 kronor för tre månader.

Det högsta trappsteget ligger på över 2 000 kWh per månad där kunden kommer att få 2 000 kronor per månad, alltså totalt 6 000 kronor.

Ersättningen betalas ut för december, januari och februari.

Stödet beräknas kosta uppemot 7 miljarder kronor.

Enligt regeringen omfattas cirka 2 miljoner hushåll av stödet.

Den som har elräkningar för flera hus kan få dubbla elprisstöd, om förbrukningen uppfyller kriterierna.

Källa: Regeringen