DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Småföretagare optimistiska efter pandemin

Bättre efter ett tufft pandemiår, enligt småföretagarna. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Ekonomi (TT)

Riktigt, riktigt illa i fjol, men nu anas en rejäl uppgång. Småföretagarbarometern visar på stark optimism då pandemin släpper greppet.

De små företagen med upp till 49 anställda har haft det tufft under pandemin. I undersökningen Småföretagarbarometern, som Företagarna gjort i samarbete med Swedbank och Sparbankerna har 4 000 företagare i hela landet tillfrågats. Det visar sig att konjunkturindikatorn, som anger temperaturen i konjunkturen, föll till absolut djupfrysta minus 15 – den lägsta nivån som uppmätts. Året innan låg den på 37.

Allra värst har företagarna på Gotland, i Värmland och i Jönköping upplevt det. I bara sex län har det funnits någon form av optimism i form av positiva konjunkturindikator-siffror.

Men nu blir det annorlunda. I alla fall hoppas småföretagarna det. Konjunkturindikatorn väntas stiga till hela 89, den högsta nivån sedan 2011. Lönsamheten som föll under pandemin tros öka igen, och många planerar för att nyanställa.

Men det finns förstås också hinder på vägen. För småföretagarnas del är det framför allt svårigheter att få tag på personal.

Johanna Cederblad/TT