HOTEN MOT SKOGSBRUKET

Skogsskador efter storm – inventering ska göras

Södra skogsägarna ska göra en inventering av skogen för att få en samlad bild av skadorna efter stormen Malik. Arkivbild. Bild: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Det finns skador på skogen i en stor del av Götaland efter stormen Malik, enligt Södra skogsägarna. Nu ska en noggrann inventering genomföras.

– Det finns enskilda skogsägare och områden som har rätt omfattande skador, säger Magnus Petersson, chef för skötsel- och entreprenörsutveckling vid Södra skogsägarna.

Malik drog in över Sverige med kraftiga stormbyar i helgen. En första snabb genomgång av vilka skador på skogen som stormen orsakade har nu gjorts. Den visar att läget är ganska svårbedömt, men att det finns skador i en stor del av Götaland.

– Vi kommer att göra en noggrann inventering under de närmaste två veckorna.

Förutom helgens storm var det även två mindre stormar tidigare i januari som påverkat skogen. Under vintern har det även varit en del skador på skogen orsakad av blötsnö.

– Vi tycker att det är bra att göra en inventering för att få den samlade bilden av skadeläget. Då har vi en bra bild av hur utbredningen ser ut i geografin och vilka volymer som det rör sig om, säger Magnus Petersson.

Under inventeringen ska det också undersökas i vilken mån det står skog kvar som skadats av granbarkborre.

Magnus Petersson säger att läget efter stormen Malik inte går att jämföra med hur det var efter Gudrun och Per som drog in 2005 respektive 2007.

– Det är inte alls på den nivån, säger han.

Fredrik Gunér/TT