BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Skogsindustrin sågar infrastrukturplan – överdrivet fokus på snabbtåg

Underhållsarbete på Centralbron i Stockholm. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Skogsindustrierna ratar regeringens nya infrastrukturplan – prioriterar höghastighetsbanor framför underhåll av befintlig transportinfrastruktur. "Vi skjuter problemet på kommande generationer", säger Karolina Boholm på Skogsindustrierna, enligt Industrinyheter.

Regeringen ska satsa 881 miljarder kronor på transportinfrastrukturen under de kommande tolv åren. Av dessa ska 104 miljarder gå till att bygga höghastighetsbanor. Men underhåll av befintlig väg och järnväg prioriteras ned, vilket är fel fokus enligt en remiss från branschorganisationen Skogsindustrierna.

– Förslaget till ny nationell plan är en besvikelse. Regeringen verkar ha prioriterat utifrån politiska hänsyn snarare än samhällsnytta. Trafikverket har gjort ett bra jobb men fått för snäva direktiv från regeringen, säger Karolina Boholm, talesperson i transport- och infrastrukturfrågor på Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.

Branschen efterfrågar också isbrytare för att hålla sjövägen öppen.

Remissen är innehåller inte bara kritik. Skogsindustrierna hyllar planens satsningar på längre och tyngre tåg och att pengar avsätts till att främja näringslivets järnvägstransporter.

Den nya nationella planen väntas fastställas av regeringen under våren 2022.

Industrinyheter: Skogsindustrin ger infrastrukturplanen underkänt