KRIGET I UKRAINA

Sju av tio kemiföretag påverkas av kriget – kritiska ämnen saknas

Sju av tio företag inom kemiindustrin påverkas av brutna leveranser i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Det visar en färsk rapport från IKEM, Innovations- och kemiindustrierna.

Trots det levererade de svenska kemi-, plast-, läkemedel och gummiindustrin ett starkt första kvartal under 2022.

Enligt rapporten uppger företagen att de kan hantera leveransproblemen på kort sikt. Däremot kan det bli tuffare på medellång sikt. Ryssland är inte en stor leverantör för svensk kemiindustri. Men då de kontrollerar vissa viktiga rå- och insatsvaror får det stor effekt på den globala industriproduktionen.

Samtidigt tror fyra av tio medlemsföretag att det kan bli svårt att klara den kemirelaterade produktionen i EU utan insatsvaror från dessa tre länder på medellång sikt. Kritiska ämnen som kommer från dessa länder är till exempel palladium, fosfat, titan och platina.

Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM tror att medlemsföretagen kommer att hitta innovativa nya sätt att runda problemen. Men det behövs draghjälp från politiken. På lång sikt behöver näringsliv och politiker hitta långsiktiga lösningar kring värdekedjor, elproduktion och högre självförsörjning av råvaror.

– För att innovationerna ska kunna lösa utmaningarna på medellång sikt krävs det att politiker i tid ger rätt förutsättningar för industrin. Det gäller bland annat snabbare tillståndsprocesser, stabil energiförsörjning och utökad råvaruproduktion, säger Carl Eckerdal.

Pressmeddelande: Rysslands invasion har stor inverkan på kemiindustrin – 7 av 10 företag påverkas av brutna leveranser