RÄNTAN OCH INFLATIONEN

SBAB: Nu kommer räntehöjningarna

SBAB spår högre boräntor med två höjningar redan i år. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Räkna med ytterligare boräntehöjningar om bara ett par veckor. Då höjer nämligen Riksbanken styrräntan för första gången sedan december 2019 – i alla fall enligt SBAB.

Den 28 april kommer Riksbanken med nästa räntebesked. Då kommer Riksbanken och Stefan Ingves att höja räntan med 25 punkter till 0,25 procent, spår statliga SBAB.

Det blir den första av två höjningar under 2022 när Sverige följer i samma penningpolitiska fotspår som omvärlden, skriver banken i sin rapport Boräntenytt.

– Bara inom loppet av någon veckas tid har synen på behovet av räntehöjningar justerats dramatiskt, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Stigande inflation

Han syftar då på de svenska inflationssiffror som kom in i mitten av mars och visade på den högsta nivån sedan 1993. Dessutom har amerikanska centralbanken Federal Reserve inte bara höjt sin styrränta med 0,25 procent utan fler ekonomer ser också en påtaglig möjlighet till att det vid nästa räntemöte kan vara nödvändigt med en höjning med inte 25 utan 50 punkter.

Riksbanken och Ingves påtalade vid senaste räntebeskedet att en höjning skulle ske först 2024, något som nu antytts kommer att få revideras. Så sent som på onsdagen påtalade också vice riksbankschef Anna Breman att "som det ser ut i dag är det rimligt att tidigarelägga en höjning av styrräntan".

– Norge har höjt två gånger, Bank of England har gjort det. Vi är inne i en boll som snurrar allt snabbare och i det läget tror vi att Riksbanken kommer få väldigt svårt att inte höja sin reporänta minst två gånger i år, säger Boije och fortsätter:

– Det är här och nu som inflationen är hög. Vill man stävja höga inflationsförväntningar har jag väldigt svårt att se varför man ska vänta.

Inflationsspöket skrämmer

SBAB och Robert Boije ser dock samtidigt ett utmanande läge för Riksbanken med stigande arbetslöshet och inflation samtidigt, det som brukar benämnas stagflation, vilket gör beslutet extra besvärligt.

TT: Finns det inte då en risk med en räntehöjning?

– Jag tror inte det finns någon större risk. Vi kommer från en extremt låg nivå och vi talar om 25 punkter. Vi är inte i en stagflation ännu och skulle läget försämras är det inte värre än att sänka räntan igen.

Från Riksbanken har man samtidigt lyft att den stigande inflationen är kopplad till väldigt stor del stigande energipriser, något som i viss mån skulle lösas när sommaren kommer och priserna sjunker. Robert Boije påpekar dock att läget nu är mera komplext än så och det därför inte går att bortse från inflationsspöket.

– Vi ser att livsmedelspriserna stiger, det är okcså ökade priser på exempelvis metaller så det slår mycket bredare än bara att handla om stigande energipriser utan inkluderar nu fler och fler varugrupper.

Tobias Österberg/TT