DEN AKUTA ELKRISEN

Så kan elprischocken förvärras

Bild: Claudio Bresciani / TT

Elkrisen riskerar att förvärras för Stockholm om huvudstadsregionen omvandlas till ett eget elprisområde. Det skriver Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Den senaste rusningen i elpriserna vittnar om bräckligheten i elsystemet. Ett problem som Stockholms Handelskammare har påtalat tidigare.

Redan i oktober 2020 varnade man för en begynnande elkris i Stockholm och att det riskerar att 500 miljarder i produktivitet, nästan 50 000 bostäder och över 400 000 jobb uteblir under 2020-talet.

Elpriserna må vara höga nu, men de riskerar att bli än högre om Stockholm blir ett eget elprisområde, varnar Lisa Lindqvist, näringspolitisk expert på handelskammaren.

– Det finns en välgrundad oro för att situationen också kan bli värre om vi får se politiska felbeslut. Ett sådant skulle vara att göra Stockholm till ett eget elprisområde, vilket just nu utreds av Svenska Kraftnät, säger hon.

Enligt en färsk företagsundersökning prioriteras energipolitiken högst av huvudstadsregionens företag. För säkra elsystemet i näringslivet i huvudstadsregionen krävs en handlingskraftig energipolitik.

– För att klara den gröna omställningen och en allt större elektrifiering så krävs det politisk samling för att säkerställa att elsystemet kan tillgodose det kraftigt ökande behovet av el och effekt, säger Lisa Lindqvist.

Pressmeddelande: Ny undersökning: Energipolitiken prioriteras högst av huvudstadsregionens företag