FRAMTIDENS PENSIONER

S, V och MP går vidare med pensionstillägg

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild. Bild: Lars Schröder/TT

Ekonomi (TT)

S, V och MP är överens om hur förslaget till garantitillägg för pensionärer ska se ut. Det ska ge uppemot en miljon pensionärer lite mer pengar. Timbro kallar förslaget för populistiskt.

I november förra året – strax innan Magdalena Andersson tillträdde som statsminister – nådde Socialdemokraterna tillsammans med V och MP en överenskommelse om att höja pensionerna. Överenskommelsen var ett av villkoren för att V skulle släppa fram Andersson som statsminister.

– Inget parti kan blunda för behovet av höjda pensioner, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff i riksdagen med Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

– Nu kommer nästa steg, säger Shekarabi.

De tre partierna har nu förhandlat sig fram till ett mer handfast förslag om hur tillägget ska utformas och vilka pensionärer som föreslås få del av det.

I höstas uppgavs förslaget kunna beröra omkring 700 000 pensionärer och en del skulle kunna få upp till 1 000 kronor i månaden. Nu hävdar de tre partierna att det kan bli några hundratusen fler pensionärer än tidigare beräknat.

En halv miljon pensionärer som i dag har en allmän pension upp till 11 800 kronor i pension i månaden kan få ett tillskott på 1 000 kronor i månaden.

– En halv miljon får maxbeloppet och sedan blir det en avtrappning, säger Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Förslaget har ifrågasatts av Centerpartiet och det är oklart om det finns stöd för det i riksdagen eller något gemensamt förslag från oppositionen som kan utmana det. Pensionsfrågor görs normalt sett upp i riksdagens pensionsgrupp som består av Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna, men de senare har inte varit med när förslaget om garantitillägg har utformats.

Timbros chefsekonom Jacob Lundberg tycker att förslaget är populistiskt.

– Det nya bidraget är riktat till de med låga pensioner och gör det alltså mindre lönsamt att arbeta. Respektavståndet i pension mellan den som jobbat hela livet och den som inte jobbat alls minskar ytterligare, säger han till TN.

Jacob Lundberg menar att det svenska pensionssystemet klarar sig utan populistiska utspel.

– Pensionärerna förtjänar förutsägbara spelregler. Det svenska pensionssystemet är robust och en internationell förebild. Men systemet hotas av det ena populistiska ingreppet efter det andra, säger han.

Lars Larsson/TT

TN