DET SVENSKA SKATTETRYCKET

S-ledningen säger nej till fastighetsskatt

Finansminister Magdalena Andersson (S) går försiktigt fram om skatter i handlingarna till höstens partikongress. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Socialdemokraternas partiledning vill höja skatterna på kapital, men tassar försiktigt om hur och vilka.

Det kan dock inte bli tal om att återinföra den tidigare fastighetsskatten, arvs- eller gåvoskatt, enligt partistyrelsens förslag till svar på motioner till S-kongressen.

I de flera tusen sidor kongresshandlingar som Socialdemokraterna har offentliggjort inför kongressen i Göteborg i november finns hundratals motioner från partimedlemmar och arbetarekommuner runt om i landet. En del handlar om krav på återinföra och höja skatter, eller införa nya.

Vill vara tydlig

I partistyrelsens förslag till riktlinjer för S-politiken de kommande åren sägs att ansvaret för att finansiera välfärden "måste bäras mer solidariskt". Där står också att "skatt ska betalas efter bärkraft och beskattningen av kapital bör därför öka".

– Men låt mig vara tydlig med att det inte handlar om att höja skatten för småsparare eller villaägare, sade finansminister Magdalena Andersson på en pressträff innan kongresshandlingarna hade presenterats.

Samtidigt nämnde hon de så kallade 3:12-reglerna som den "lägst hängande frukten". Reglerna gör det mer förmånligt för företagare och delägare att ta ut ersättning i form av utdelning i stället för som lön, eftersom skatten blir betydligt lägre då. Socialdemokraterna menar att reglerna utnyttjas på ett vis som det aldrig var tänkt.

Mycket mer konkret blir det inte i handlingarna när partistyrelsen föreslår svar på motioner om skatter inför debatten på kongressen.

Inte tal om

Dock listar styrelsen en rad skatter som det inte kan bli tal om:

Arvs- och gåvoskatterna ska inte återinföras, det finns ingen legitimitet för dem.

Värnskatten på högre inkomster, som partiet gick med på att avskaffa för januariavtalets skull, är inte aktuell att ta ut igen och en skatt på finansiella transaktioner skulle inte fungera.

Inte heller båtskatt är något för S-ledningen.

Fastighetsskatt enligt den tidigare modellen kommer heller inte på fråga, om partistyrelsen får som den vill.

"Den nuvarande fastighetsavgiften är förutsebar och bidrar till välfärden. Avgiftens tak gör att vissa höginkomsttagare inte betalar så mycket som de hade kunnat, skattesystemet ska dock ses som en helhet", skriver partistyrelsen.

Den tillägger att S vill se en trygg och långsiktig finansiering av välfärden och då måste skattesystemet ha "hög legitimitet och folklig förankring".

Icke fastighetsskatt

"Partistyrelsen anser därför att fastighetsskatten inte bör återinföras", blir slutsatsen.

Partistyrelsen skriver att det finns olika modeller för hur skatterna på kapital kan öka, men varnar för något som skulle kunna uppfattas som en indirekt fastighetsskatt.

"Vilken modell som är mest effektiv bör inte låsas fast. I stället bör det undersökas förutsättningslöst hur de ökande behoven i välfärden bäst finansieras genom kapitalbeskattningen", heter det i motionssvaren.

S-ledningen råder genomgående kongressen att skynda långsamt om skatter och anser att noga överväganden måste göras innan till exempel beskattningen på bostadsmarknaden kan reformeras. Även om det uppstod en obalans i beskattningen på marknaden när fastighetsskatten togs bort , men ränteavdragen blev kvar oförändrade, bör hastiga förändringar undvikas.

Lars Larsson/TT

Fakta

Socialdemokraterna har partikongress i Göteborg den 3–7 november.

Kongressen har temat "Vi bygger landet".

Förutom att en efterträdare till Stefan Löfven som partiledare ska väljas, han avgår på kongressen, ska hundratals motioner debatteras och besvaras.

Partiet ska också anta riktlinjer för politiken de närmaste åren.