ELKRISEN

Sverige redo att elda med olja igen

Oljeeldade Karlshamnverket kan behövas för att säkra balansen i det svenska kraftnätet under måndagen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Driftstoppet för en Ringhalsreaktor har lett till att Svenska kraftnät begärt att kraftproducenten Uniper ska vara redo att köra i gång det oljeeldade reservaggregatet i Karlshamn med två timmars varsel.

Det handlar om att säkra tillräckliga marginaler i den svenska kraftbalansen, skriver Svenska kraftnät i ett meddelande på elbörsen Nord Pools sajt.

Meddelandet kommer sedan ett produktionsstopp i en av Ringhals reaktorer dragit ut på tiden, vilket bidragit till att trycka upp måndagens timpriser för el på Nord Pool till över 3 kronor under större delen av dagen. Det är de högsta priserna sedan pristopparna före julhelgen.

Tekniker på kärnkraftverket Ringhals har i helgen lokaliserat det elektroniska fel som utlöste snabbstoppet i reaktor 3 i torsdags. Prognosen är att reaktorn kan köras i gång vid midnatt, natten mot onsdag.

Ringhals 3 stoppades också den 29 december. Orsaken lokaliserades då till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes på nyårsdagen och reaktorn var tillbaka i full produktion några dagar senare.

Rättad: En tidigare version innehöll felaktiga uppgifter om när ett tidigare stopp respektive återstart inträffade.

Joakim Goksör/TT