DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Rekordkraftig prisuppgång på skogsmark

Inga träd växer till himlen, men priserna är en bit på väg. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Skogsmarken ökar kraftigt i värde. Låga räntor och en hög efterfrågan på timmer ligger bakom, enligt en ny rapport.

"Extrema nivåer", kallar skogsfastighetsmäklaren Ludvig & Co läget efter ett år av kraftigt stigande priser på skogsmark.

I mellersta och södra Sverige har priserna på skogsfastigheter stigit med närmare 17 procent under första halvåret jämfört med helåret 2020, räknat som kronor per skogskubikmeter.

"Mätt i kronor har vi aldrig någonsin kunnat mäta en så här kraftig prisstegring sedan 1995 då vi startade våra mätningar", skriver Markus Helin, chefsmäklare på Ludvig & Co, i en kommentar.

I norra Sverige var uppgången bara 0,7 procent, men affärer avslutade i juli och augusti indikerar att prisuppgången tagit fart även i norr, enligt Ludvig & Co (tidigare LRF Konsult).

– Det ska vara en skillnad, men den borde inte vara så stor som den är, säger Markus Helin.

Prisskillnaden, som snarast ökat över tid, beror framför allt på att skogen växer långsammare i norr och att exempelvis sågverken betalar lite mer för virket i syd.

Bakom prisuppgången generellt ligger låga räntor, stark efterfrågan på själva råvaran, speciellt från sågverksindustrin, men också ett relativt lågt utbud av skogsfastigheter, enligt mäklarfirman.

Men i takt med de allt högre priserna varnar Ludvig & Co för att kalkylerna kan bli svårare att räkna hem.

Prisstatistiken baseras på ungefär 1 000 affärer årligen, enligt skogsfastighetsmäklaren.

Olle Lindström/TT