DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Regeringen vill sänka skatten med 10 miljarder

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetnyheter. Bild: Johan Jeppsson/TT

Politik (TT)

Regeringen vill genomföra tre skattesänkningar med sammanlagt drygt tio miljarder kronor. ”Det här innebär mer pengar i plånboken för vanligt folk”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Skattesänkningarna berör, enligt henne, 7,5 miljoner svenskar.

Ett av förslagen innebär att den skattereduktion som infördes 1 januari i år, med fokus på låg- och medelinkomsttagare, förstärks med 1 320 kronor från 2022.

Skattereduktionen blir därmed som huvudregel ett fast belopp på 2 820 kronor per år 2022, enligt ett pressmeddelande.

Förstärkt skattereduktion

Hela skattereduktionen ges från en fastställd förvärvsinkomst om 265 000 kronor om året.

Regeringen föreslår också att nuvarande skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning förstärks så att skatteklyftan mellan dessa ersättningar och arbetsinkomster försvinner.

I dag betalar en person med sjuk- eller aktivitetsersättning i genomsnitt ca 10 000 kronor mer per år i inkomstskatt jämfört med en person med samma inkomstnivå som jobbar, enligt regeringen.

Reducerad a-kasseavgift

Regeringen aviserar nu ett förslag som tar bort den skillnaden. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Det tredje förslaget innebär en skattelättnad för avgiften till a-kassan från 1 juli nästa år. Skattereduktionen föreslås uppgå till 25 procent av avgiften under ett år. Det innebär en skattesänkning på omkring 400 kronor per år för medlemmar i de flesta a-kassor.

Ministrarna har med sig olika räkneexempel för hur mycket mer det blir i plånboken för olika grupper, till exempel kan en familj med en undersköterska och butikssäljare få 3 432 kronor mer om året och en pensionerad polis 1 668 kronor.

– Sammantaget blir det en injektion på 10,5 miljarder i ekonomin, säger Magdalena Andersson.

– När hushållen börjar använda de här pengarna, så kommer det att stimulera efterfrågan i sin helhet, och också skapa fler jobb.

Johan Fall, chef för skatteavdelningen på skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv, anser att arbete borde stimuleras mer.

– Det är positivt att regeringen förespråkar sänkt skatt så att människor får behålla mer av sina egna pengar. Synd bara att utformningen denna gång inte är effektiv. Det vore bättre att stimulera arbete snarare än att även sänka skatten för den som inte arbetar.

Han fortsätter:

– Vi har ett stort utanförskap och fler behöver försörja sig själva. Inriktningen på regeringens föreslagna skattesänkningar riskerar att leda till att människor fastnar i bidragsberoende.