DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Pandemistöd till företag kvar februari ut

Finansminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S) ger besked om att pandemistöd löper på som tidigare aviserats. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Restriktionerna försvinner, men pandemistöden till företag kommer att finnas kvar februari ut. Även en del ersättningar till privatpersoner kommer att ligga kvar för att minska smittspridningen.

Regeringen har beslutat att inte göra några ändringar i de stödåtgärder som lagts fram i riksdagen. Stöden blir kvar så länge som det tidigare har sagts. Det innebär bland annat att omställnings- och omsättningsstöden till företag ligger kvar under hela februari.

– Vi kommer inte att göra några ändringar i de stödåtgärder som regeringen gett besked om tidigare, säger finansminister Mikael Damberg på en pressträff.

På onsdagen lyfts de allra flesta restriktionerna, vilket gör att till exempel restauranger, mässor och kulturevenemang slipper de krav som har begränsat verksamheten.

Det innebär dock inte att stöd och ersättningar genast dras tillbaka, enligt finansminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S).

– Vi vet att det är viktigt att inte dra tillbaka stöd för tidigt, säger Damberg.

Smittspridningen väntas vara fortsatt hög ett tag framöver. Vissa ersättningar som ska underlätta för människor att stanna hemma när de är sjuka eller har symtom kommer därför att finnas kvar till slutet av mars. Det gäller till exempel ersättning för karensavdraget, slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden och tillfällig föräldrapenning om skolan stänger.

Slopat fribelopp för studiemedel gäller till och med juni, så att studenter till exempel ska kunna hoppa in och jobba i vården.

Maria Davidsson/TT