DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Omikron påverkar inte bokningarna på Skistar

Skistar har presenterat delårssiffror. Arkivbild. Bild: Erik Johansen/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Skistar rapporterar ett rekordhögt bokningsläge. Enligt bolagets vd Stefan Sjöstrand har den ökade smittspridningen knappt lett till några avbokningar.

– Det har varit ytterst marginellt, inget värt att nämna. Tvärtom har vi ett fantastiskt bokningsläge inför säsongen.

Skidanläggningsföretaget Skistar har redan öppnat flera av skidanläggningarna och tar emot gäster både i fjällstugorna man haft länge och i de sex nya hotellen som köpts in under året.

Snökanonerna har gått på högvarv för att kunna tidigarelägga skidsäsongen.

Både hotellsatsningens utgifter innan säsongen kommit i gång och snökanonerna har tyngt förlustsidan i kvartalsrapporten.

Ökad förlust

Skistar redovisar en förlust före skatt på 346 miljoner kronor för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med förlusten på 307 miljoner kronor motsvarande period året före.

Nettoomsättningen ökade samtidigt med en procent till 155 miljoner kronor jämfört med föregående år.

Bokningsläget hela kommande säsongen ser bra ut, säger vd Stefan Sjöstrand. Han jämför med "rekordåret" 2018/2019 då det tidigare bokningsrekordet sattes. Skistar ser en trend där gästerna bokar in sig tidigare och köper "hela paket".

Satsar på Hammarbybacken

Skistar har satsat på sommarsäsongen under året för att dras med färre förluster under lågsäsong. Den satsningen utökas nu till anläggningen i Hammarbybacken i Stockholm.

– Vi har ingått i ett femtonårigt avtal med Stockholms stad och kommer investera i olika typer av aktiviteter. Det känns jättespännande att öppna upp Skistar Hammarbybacken som "året runt".

– Det gäller till exempel utbyggnad av cykelleder, men också zip-line, höghöjdsbanor och andra aktiviteter för stockholmarna, säger Stefan Sjöstrand.