FRAMTIDENS PENSIONER

Nytt förslag ger fler rätt att flytta pension

Att flytta pensionen till en ekonomiskt mer fördelaktig försäkring kan ge mer i plånboken som pensionär. Regeringen vill nu möjliggöra för fler att flytta pensionen från allt för dyra lösningar. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Flytträtten ska utökas och gälla även äldre pensionsförsäkringar, enligt ett regeringsförslag.

– Det är ett viktigt steg framåt för Sveriges pensionssparare, säger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP), till TT.

Regeringen vill göra det möjligt att återköpa och flytta individuella fond- och depåförsäkringar, som individuella tjänstepensionsförsäkringar, oavsett när försäkringarna tecknats. Ett förslag om utökad flytträtt skickas nu på remiss.

Förslaget innebär att även försäkringar tecknade före den 1 juli 2007 ska omfattas av reglerna om flytträtt.

– Det handlar om en halv miljon försäkringar där pensionsspararna i dag inte har flytträtt alls, säger Åsa Lindhagen.

Bättre villkor

Hennes förhoppning är att fler ska få upp ögonen för möjligheten att själv bestämma var ens individuella försäkringssparande ska vara placerat och flytta sina pensionspengar om det finns mer fördelaktiga lösningar.

– Jag hoppas att det här leder till bättre villkor för Sveriges pensionssparare, säger Åsa Lindhagen.

Totalt finns omkring 1,4 miljoner individuella fond- och depåförsäkringar tecknade före 1 juli 2007. Men trots att merparten redan har en avtalad återköps- eller flytträtt med försäkringsgivaren innebär det nya förslaget förbättringar även för dem som nu också får möjlighet att flytta försäkringen till en lägre kostnad, enligt Lindhagen.

– Vi tog ett viktigt steg när vi beslutade att sänka avgiften för att flytta försäkringar, säger hon.

Avgiftstak infört

Hon anser att höga kostnader för att flytta försäkringar tidigare har låst in många pensionssparare i dyra lösningar. Sedan den 1 april får kostnaden för att flytta individuella fond- och depåförsäkringar inte överstiga de direkta kostnaderna för administrationen av flytten, och maximalt runt 600 kronor.

– Det här kan göra att man kan få mer att röra sig med när man går i pension, säger Åsa Lindhagen.

Lagändringarna i förslaget som nu har skickats ut på remiss är tänkta att träda i kraft den 1 juli 2022.

Den som vill ta reda på om ens avgift är hög i förhållande till andra försäkringar kan vända sig till Konsumenternas försäkringsbyrå som har jämförelser över avgifter.

Helena Wande/TT

Fakta

Den 1 april trädde nya regler för flytträtt i kraft. De innebär att det ska kosta maximalt 600 kronor för att flytta en individuell pensionsförsäkring som är en fond- eller depåförsäkring och som tecknats efter 2007.

Det nya förslaget innebär att även försäkringar som tecknats före den 1 juli 2007 ska omfattas, både av den lagstadgade flytträtten samt av maxtaket för flyttkostnaden. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringar omfattas inte.

Källa: Regeringen