DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Nyföretagandet minskar kraftigt

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Nyföretagandet tvärnitar, och färre svenskar väljer att starta eget nu jämfört med ett år sedan. Kriget i Ukraina och de kraftigt höjda räntorna tros ligga bakom.

Totalt 4 618 nya företag skapades i Sverige under juni, enligt statistik från Bolagsverket som bokföringsföretaget Visma Spcs tagit del av. Det är en minskning med 18 procent jämfört med samma period under fjolåret.

Enligt Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, beror mycket på den ökade osäkerheten.

– Det är stigande räntor och ett väldigt otrevligt krig i Ukraina som påverkar känslomässigt. Och det sker under en tid när det behövs nya företag, säger han.

Gunnarson jämför med tiden under pandemin, då det också rådde stor osäkerhet men fortfarande fanns många affärsmöjligheter och fler valde att starta företag.

Räntan påverkar

Styrräntan höjdes till 0,25 procent i april, och dubbelhöjdes sedan till 0,75 procent i slutet av juni. Flera analytiker tror dessutom på ytterligare räntehöjningar.

Därtill har Riksbanken höjt sin inflationsprognos till 7,6 procent under 2022.

I Sverige finns en miljon bolag registrerade hos Bolagsverket. Majoriteten av dem är små bolag med små anställda, enligt Visma Spcs.

Enligt branschorganisationen Företagarna skapas fyra av fem jobb i små och medelstora företag. På grund av det ser Gunnarson det stora tappet som väldigt oroande.

– Nya företag och nya idéer hjälper till en hållbar utveckling, och skyddar mot konjunkturförändringar och kriser, säger han.

Särskilt drabbade branscher är de som har ett stort kapitalbehov och dyrare kapitalvaror. De som handlar löpande är inte lika drabbade, enligt Gunnarson.

Norrbotten positivt undantag

Minskningen är en tvärvändning från tidigare trend – under årets fem första månader ökade nyregistreringarna jämfört med samma period föregående år.

Den sker dessutom i större delen av Sverige. Endast tre län visar på en positiv utveckling, och där går framför allt Norrbotten mot strömmen: Under juni registrerades 25 procent fler företag där jämfört med 2021. Även på Gotland har nyföretagandet ökat med 10 procent, och i Jönköpings län med 5 procent.

Som mest gick det ned i Kronoberg och Västmanland, där det minskade med 29 procent.

Totalt registrerades 39 513 nya företag i Sverige under årets första halvår, vilket är 595 färre än den första halvan av 2021.

Nedgången gör att antalet nya företag efter ett sex månader nu är en procent lägre än vid samma tidpunkt förra året.

Fakta

Skaffa en hemsida och börja marknadsföra ditt företag till din tänkta målgrupp.

Håll koll på (onödiga) kostnader, exempelvis inköp av något du kanske kan hyra i stället.

Fokusera på omsättning och gör förändringar när något du säljer inte genererar tillräckliga intäkter.

Lär av andras erfarenheter genom att exempelvis skaffa en mentor.

Källa: Visma