USA:S EKONOMI

Ny skatt kan slå mot Musk och Bezos

Jeff Bezos. Bild från klimatmötet i Glasgow i november. Bild: Paul Ellis/pool/AP/TT

Ekonomi (TT)

Multimiljardärer som Elon Musk, Bill Gates och Jeff Bezos ska nu bidra i allt större omfattning till USA:s statskassa. En "miljardärsskatt" som omfattar de 700 rikaste i landet kan vara på väg att bli verklighet.

Förslaget gällande förmögenhetsskatten är tänkt att presenteras på måndag i samband med budgetförslaget för 2023, och bli det första i sitt slag som omfattar landets allra rikaste invånare. Detta rapporterar The Washington Post med hänvisning till en rad anonyma källor samt dokument man tagit del av.

De hushåll i USA med tillgångar på svindlande 100 miljoner dollar eller mer, motsvarande 940 miljoner svenska kronor, skulle omfattas av en minimiskatt på 20 procent på inkomster och värdeökningar.

Totalt skulle "miljardärsskatten" inbringa omkring 360 miljarder dollar i skatteintäkter över tio år och och är tänkt att bidra till att få ordning på USA:s kraftiga budgetunderskott.

Mångmiljardärer i USA har kunnat komma undan med lägre skattesatser än genomsnittsinvånaren. Liksom i Sverige och många andra länder beskattas inte aktieinnehav förrän de säljs, oavsett hur mycket de stiger i värde.

Men i USA är det inte ovanligt för de rika att ta lån baserat på aktieportföljens stigande värde. Med denna och andra inkomstmetoder uppskattas att omkring 400 miljardärer under perioden 2010–2018 betalade i snitt åtta procent i federal skatt, betydligt lägre än miljontals lönearbetare i USA gjort under samma period.

Utöver förmögenhetsskatten väntas budgetförslaget innebära bland annat kraftigt höjda anslag till landets försvar.

Tobias Österberg/TT