Nord Stream 2-sanktioner på väg upp i senaten

Gasledningen Nord Stream 2 är klar, men har ännu inte fått tyska tillstånd på plats för att börja leverera naturgas från Ryssland till Tyskland. Arkivbild Bild: Stefan Sauer AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Ett förslag med nya hårda sanktioner mot den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 är på väg till omröstning i USA:s senat. Det kan så split mellan Tyskland och USA i ett geopolitiskt spänt läge kring Ukraina och Ryssland.

USA:s senat väntas i veckan rösta om nya hårda sanktioner mot den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2. En majoritet i senaten stöder på pappret skärpta sanktioner mot Nord Stream 2.

Men bland senatorer som står president Joe Biden nära ser många en risk att ett sanktionsbeslut kan försvåra samordningen med Tyskland och EU i den eskalerade geopolitiska konflikten med Ryssland.

– Om detta tillägg går igenom kan det göra en (rysk) invasion av Ukraina mer sannolik då det splittrar USA och Tyskland i ett läge där vi måste måste stå enade, säger Chris Murphy, senator för Demokratiska partiet från delstaten Connecticut.

Republikanska senatorer, med Texas-senatorn Ted Cruz i spetsen, har tekniskt kopplat sanktionsomröstningen till godkännandet av nya ambassadörer och topptjänstemän inom USA:s utrikestjänst, som Bidenregeringen vill få igenom.

Sanktionsförslaget måste få stöd från 60 av 100 senatorer för att godkännas. Något datum för omröstningen har ännu inte spikats, men enligt den demokratiske New Jersey-senatorn Robert Menendez väntas det bli senare i veckan.

Tyskland kunde i fjol bromsa nya USA-sanktioner mot bolaget Nord Stream 2 AG och dess vd Matthias Warnig genom att lova Bidenregeringen att vidta åtgärder mot gasledningen om Ryssland skulle använda gas som ett påtryckningsmedel mot Ukraina – ett viktigt transitland för gasleveranser från Ryssland till EU.

Fakta

Den 122 mil långa gasledningen Nord Stream 2 går från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. Gasledningen har liksom föregångaren Nord Stream en kapacitet på leveranser av 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Bakom bygget av av Nord Stream 2 står förutom ryska gasproducenten Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.

Tyska myndigheter meddelade i november att tillståndsprövningen av Nord Stream 2-ledningen pausats sedan det framgått att bolaget inte uppfyllde formella krav på dotterbolag och verksamhet i Tyskland.