DEN SVENSKA EKONOMIN

"Modehandeln mår väldigt dåligt"

Svensk modehandel går tungt, trots svagt positiva siffror jämfört med förra året. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Modehandeln går på knäna. Det är Svensk Handels analys, trots att försäljningen av kläder och skor ökade i april jämfört med samma månad i fjol.

Siffrorna kommer från Svensk Handels så kallade stilindex.

Försäljningen av kläder ökade i april med 15,7 procent i fysiska butiker och e-handel jämfört med april förra året. Försäljningen av skor ökade med 7,9 procent.

– Det är klart att vi är glada över att vi ser att siffrorna är bättre jämfört med april 2020, men det var den absolut värsta månaden under pandemin hittills. Det var den enda månaden under 2020 som handeln i Sverige totalt sett backade, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Backar man bandet ett år till och jämför siffrorna från april 2021 med april 2019 – före pandemin – backar klädhandeln med 24,9 procent och skohandeln med 46,8 procent.

TT: Hur mår modehandeln nu?

– Den mår väldigt dåligt. Sammantaget är det väldigt illa, säger Mats Hedenström.

Men det finns förhoppningar om att en ljusning närmar sig.

– Det finns stora förhoppningar att människor ska vilja fräscha upp garderoben inför sommaren. Det är en viktig period som modehandeln står inför. Generellt sett har vi brytt oss mer om hur vi har det omkring oss än vad vi har på oss. Det finns rimligen ett uppdämt behov.

Patrik Dokk/TT