CYBERATTACKERNA

Microsoft pekar ut ryska hackare

Microsoft pekar ut en rysk hackergrupp som skyldig till tusentals attacker. På bild syns siluetten av Microsofts vd Satya Nadella. Arkivbild. Bild: Elaine Thompson/AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Microsoft pekar ut den ryska hackergruppen Nobelium som skyldig till tusentals cyberattacker de senaste månaderna. Många attacker har riktats mot leverantörer av it-tjänster, skriver företaget.

Microsoft skriver i ett inlägg på sin hemsida att hackergruppen Nobelium har riktat in sig på it-tjänster som når ut till många kunder, till exempel molnlagring. Microsoft har uppfattningen att olika it-tjänster angrips görs för att hackarna vill få tillgång till kundernas system utan att upptäckas.

När det kommer till attacker mot leverantörer av it-lösningar har 140 försök upptäckts och 14 tjänsteföretags säkerhet ska ha äventyrats.

Enligt Microsoft är attacker mot it-företag en del av en större kriminell verksamhet. Företaget skriver att mellan den 1 juli och 19 oktober i år har 609 av Microsofts kunder hackats 22 868 gånger av Nobelium, men att antalet cyberattacker som "lyckats" bara handlar om några få procent.

Hackergruppen Nobelium pekas av Microsoft ut som en rysk statsstödd grupp. Amerikanska myndigheter har uttalat sig om gruppen är en del av ryska statens yttre underrättelsetjänst (SVR), som de också bedömde var skyldiga till den omfattande attacken mot it-säkerhetsföretaget Solar Winds förra året.

En representant för SVR har tidigare dementerat att underrättelsetjänsten skulle ligga bakom attacken på Solar Winds.