CORONARESTRIKTIONERNA

Mer stödpengar till kultur och idrott

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterar årets första extra ändringsbudget med anledning av pandemiåtgärder. Arkivbild. Bild: Johan Jeppsson/TT

Politik (TT)

Regeringen presenterar årets första extra ändringsbudget på totalt 18 miljarder kronor. Bland annat ökas pandemistödet till kultur och idrott med sammanlagt 100 miljoner.

Totalt innehåller den extra ändringsbudgeten, som nu lämnas över till riksdagen för beslut, pandemiåtgärder för 18 miljarder.

Det mesta handlar om att regeringen nu satt prislappar på redan kända åtgärder, som har presenterats i december och den 11 januari i år.

En nyhet för dagen är dock att pandemistödet till idrotten ökas till 120 miljoner kronor, mot tidigare 80 miljoner. Stödet till kultur ökar samtidigt till 180 miljoner, upp från 120 miljoner.

Bland annat föreslås förlängt evenemangsstöd, som kan betalas ut vid inställda evenemang till följd av restriktioner. Denna typ av stöd kräver godkännande från EU-kommissionen.

Av de totalt 18 miljarderna går 5,7 miljarder till vaccinationer, testning och smittspårning. Mer pengar föreslås även för att hantera covid- och vaccinationsbevis.

Andra stora och redan kända poster i den extra ändringsbudgeten är det förlängda omsättnings- och omställningsstödet till företag och statlig ersättning för karensavdrag och karensdagar till egenföretagare.

Joakim Goksör/TT