USA:S EKONOMI

Marknaden oroas mer av inflation än valet

Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Ett rafflande mellanårsval i USA är inte det som får marknaden att skaka mest. Värre är det med inflationssiffrorna som väntas under torsdagen, enligt SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman.

Tidigare har det talats mycket om marknadens reaktioner på den ena eller andra valutgången i mellanårsvalet i USA. Men Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB, tror inte att det är valutgången som nu gör störst avtryck.

– Man ska inte överdriva betydelsen av valet, säger hon.

Valutgången är minst sagt spännande. Det är jämnt, och än är det inte klart, men mycket pekar på att Republikanerna tar över Representanthuset.

Splittrat

– Det sätter stopp för Bidens finanspolitik, att ge ytterligare stöd. Men demokraterna internt är också mycket splittrade. Så länge inflationen är hög så är inte aptiten så stor på finanspolitiska stödåtgärder heller.

Men valutgången får förstås betydelse, konstaterar hon. Bland annat för hur det blir med skuldtaket, som sätter gränsen för hur mycket USA kan låna.

Där brukar det återkommande bli så att USA ställs inför risken att få bomma igen offentlig verksamhet, eftersom Republikaner blockerar beslut om ökad skuldsättning.

– Skuldtaket har alltid höjts i sista minuten. Men det brukar vara en nagelbitare.

Nu är det inflation och ekonomi som ligger allra högst på agendan. Den viktigaste frågan för amerikanerna inför valet var ekonomin, och Republikanerna brukar ha högst förtroende i ekonomiska frågor, förklarar hon.

– Börsen tenderar också att föredra Republikaner.

Det kan dock bli så att Demokraterna tar makten i Kongressen.

– Det kan göra att pressen på Fed ökar att höja räntan.

Inflationssiffror kommer

Under torsdagseftermiddagen, svensk tid, kommer de amerikanska inflationssiffrorna för oktober. De är marknaden mer spänd inför än valutgången, tror hon.

– Stödet till Ukraina, där Republikanerna sagt att det måste minska, är också en osäkerhetsfaktor, säger Elisabet Kopelman.

Johanna Cederblad/TT