DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Maersk varnar för transportproblem

Nedstängningar i Shanghai hotar skapa en ny våg av globala leveransproblem, med förseningar och högre transportkostnader, varnar AP Møller-Mærsk. Arkivbild Bild: Ben Margot AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Det danska containerrederiet AP Møller-Mærsk flaggar för stora transportstörningar till följd av pandeminedstängningar i Shanghai, Kina.

Maersk-aktien backar med drygt 2 procent efter beskedet, vilket innebär ett kursfall på 11 procent sedan årsskiftet.

Hamnen i Shanghai är fortfarande öppen, men lagerlokaler och transporter till och från hamnen drabbas hårt av nedstängningarna, enligt ett kundbrev från Maersk. Rederiet räknar med störningar runt Shanghai till åtminstone den 5 april.

Problemen kommer öka leveranstider och kan även trycka upp transportkostnaden enligt Maersk, som samtidigt beskriver transportläget globalt som utmanande även i USA, Europa och andra delar av Asien.

"Efterfrågan är fortsatt otroligt stark", skriver Maersk.

Detta bidrar till att skapa ett hårt tryck på de globala leveranskedjorna som innebär att fraktkapacitet fastnar utanför hamnar runt om i världen.

Analytiker på Deutsche Bank har samtidigt sänkt sina rekommendationer på rederiet Hapag Lloyd och andra logistik- och containerföretag. Det med hänvisning till negativa effekter från Ukrainakriget på konsumtionen och efterfrågan runt om i världen.

Hapag Lloyd-aktien backar med 5,6 procent.