DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Lyft lag ska lösa brittiska bensinkrisen

En stängd bensinmack i Bristol i lördags. Bild: Ben Birchall/AP/TT

Storbritannien (TT)

Bensinbristen i Storbritannien har fått regeringen att tillfälligt lyfta konkurrenslagstiftningen så att bensinen kan nå fram till landets mackar.

– Vi kommer att göra allt som krävs, säger transportminister Grant Shapps till BBC.

Operation Escalin, så kallas den insats den brittiska regeringen hoppas ska lösa krisen med allt fler sinande bensinpumpar i landet.

Näringslivsminister Kwasi Kwarteng, transportminister Grant Shapps och inrikesminister Priti Patel träffades enligt brittiska medier på söndagen för att hitta en lösning, och de hoppas tillsammans med övriga regeringen under måndagen kunna lösa problemen.

Bensinbolaget BP uppger att en tredjedel av alla deras bensinmackar har slut på de två vanligaste oktanhalterna bensin och landets bensinmacksförening PRA uppger enligt The Times att mellan 50 och 90 procent av tankställena har slut på bensin, eller nästan har slut på bränslet.

Tar militären till hjälp

Första steget mot en lösning tog regeringen när den gjorde en kovändning och öppnade för att 5 000 utländska lastbilschaufförer ska erbjudas tidsbegränsade visum.

Kwasi Kwarteng tog nästa steg, när han på söndagskvällen tillfälligt lyfte konkurrenslagstiftningen, så att konkurrerande bolag kan samarbeta i leveranserna av bensin.

Och enligt såväl The Times som The Guardian står premiärminister Boris Johnson redo att genomföra den lösning Grant Shapps öppnade för förra veckan, att be militären om hjälp med utkörningarna.

– Vi kommer att göra allt som krävs, sade Shapps till BBC på söndagen, och bad samtidigt åter britterna att inte hamstra bensin.

Effekter av pandemin

Han skyllde tidigare på dagen krisen på rykten som spridits av transportbranschen som enligt ministern vill tvinga fram en möjlighet för dem att få anställa fler chaufförer från EU-länder, med lägre löner än brittiska chaufförer.

Det underliggande problemet för transportbranschen att hitta förare hänger dels ihop med brexit, som medför hinder för många EU-medborgare att jobba i Storbritannien. Dels handlar det om effekter av pandemin, som försvårat utbildningen av nya förare och möjligheten att erbjuda förarprov.