DEBATTEN OM LAS

LO-drabbning om las: Metall vill ha plusmeny

IF Metalls ordförande Marie Nilsson vill ha mer än sina LO-kollegor. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad (TT)

Ett splittrat LO i las-frågan ställer till problem. Nu vill förbunden som nobbat överenskommelsen ha delar av godbitarna utan att behöva betala. I kväll röstar de 14 LO-förbunden om de ska begära nya förhandlingar med arbetsgivarna.

I månadsskiftet är det tänkt att regeringen ska lägga fram de tre las-utredningarna – ett formaliserande av, och i vissa fall lagstiftning kring den överenskommelse som Svenskt Näringsliv, tjänstemannakartellen PTK och två LO-förbund, Kommunal och IF Metall, skrev under i höstas.

Avtalet inbegriper regler kring trygghet i omställning mellan jobb och finansiering av studier vid omskolning. För det har facken fått betala med lättnader i anställningsskyddet, det vill säga arbetsgivarna får i större utsträckning välja vilka som får sägas upp vid neddragningar.

Plus för minus

Omställningsförsäkringar finns redan sedan tidigare i avtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv – något som hanteras av den gemensamt ägda organisationen, Trygghetsfonden TSL. När LO spruckit i las-frågan ställer det till bekymmer för TSL. Då kommer medlemmarna i Kommunal och IF Metall få bättre villkor via TSL, enligt las-avtalet. Men å andra sidan har deras medlemmar fått betala ett pris för det. Det är det kvällens omröstning i LO:s representantskap handlar om och som alltså de 14 förbunden har olika ingångar i.

Metall och Kommunal vill förstås ha något för att de sålt ut delar av tryggheten.

– De som ansluter sig till huvudavtalet får ha en plusmeny eller vad man ska kalla det, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Får inte hela kakan

– Självklart kan man inte få äta hela kakan om man inte gör andra eftergifter, fortsätter hon.

Men egentligen är det inget konstigt, tycker Marie Nilsson. I samma veva som det nya huvudavtalet, lasöverenskommelsen, kommer på plats och där TSL ska vara den organisation som även fortsättningsvis sköter om arbetarnas omställning, måste avtalet göras om även för resten av LO-förbunden eftersom alla ingår i TSL.

– Inte särskilt dramatiskt i sig, säger Nilsson.

Kvällens representantskap, LO:s högst beslutande organ efter kongresserna, ska säga ja eller nej till om förhandlingar i denna fråga ska begäras av Svenskt Näringsliv. Arbetsgivarorganisationen har dock hittills varit ganska kallsinnig till speciallösningar.

"LO är välkomna att ansluta sig till den uppgörelse som ligger fast", skrev Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl i ett sms till TT när det blev känt att LO i förra veckan skulle lyfta frågan.

Olle Lindström/TT

Fakta

Trygghetsfonden TSL är en privat organisation, arbetsförmedlare om man så vill, som hjälper LO-arbetare i det privata näringslivet att ställa om, hitta nya jobb vid uppsägningar.

TSL är kollektivavtalsreglerat och ägs av Svenskt Näringsliv och LO.

Det TSL erbjuder är bland annat coachning till nytt jobb, studiestöd och i vissa fall avgångsbidrag.

Tjänstemännens motsvarighet heter TRR och ägs av Svenskt Näringsliv och PTK.

Tillsammans är 100 000 företag med omkring tre miljoner anställda knutna till de båda organisationerna.