DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ledare: ”Andersson riskerar sitt förtroende”

STOCKHOLM 20210623Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar Finansdepartementets senaste prognos för den makroekonomiska utvecklingen och de offentliga finanserna under en pressträff i Rosenbad.Foto: Pontus Lundahl / TT kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Efter misstroendet mot statsminister Stefan Löfven vore det normala att finansminister Magdalena Andersson är intresserad av att behålla det lugn som råder på finansmarknaderna. Men icke, skriver DI:s ledarskribent Lotta Engzell-Larsson.

Regeringen räknar nu med en tillväxt på 4,7 procent i år, vilket är 1,5 procentenheter högre än prognosen i april och 0,3 procentenheter högre än Konjunkturinstitutet. Men detta är förutsatt att man inte byter regering, menar finansministern.

Det är ett sätt att skrämma väljarna och sina politiska motståndare till underkastelse, att stabiliteten i ekonomin garanteras av socialdemokrater. Men det är inte där skon klämmer, menar Lotta Engzell-Larsson.

"Det som verkligen oroar svenska företagare är inte i första hand ett eventuellt nyval. Det som oroar dem är de skattehöjningar finansministerns parti och deras partners nu driver på för, ökade kapital- och andra ägarskatter. Jakten på människor som har byggt upp framgångsrika företag och därmed förmögenheter. Det oroar", skriver hon.

Regeringen styr inte över den internationella konjunkturen som nu lyfter, men den kan påverka investeringsviljan, som lägger grunden för landets välstånd. Det kräver ett ansvarsfullt agerande, avslutar hon.