CORONARESTRIKTIONERNA

Krogarna skålar – men personalbrist kan förvärras

Skål för krogarna. Arkivbild. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Krogbranschen (TT)

En glädjens dag för krog- och hotellbranschen. Men det dröjer länge innan normalt läge gäller och nu börjar jakten på personal.

– Oerhört glädjande. Det här har enorm betydelse, säger Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita om beskedet att restriktionerna tas bort helt för en sårad bransch.

Även att rekommendationen för distansarbete tas bort har stor betydelse. Då besöker fler lunchrestaurangen och fler tar en sväng förbi krogen efter jobbet.

– Sammantaget är det oerhört betydelsefullt, säger han.

För konferensanläggningar och hotell väntar också ett uppsving när fler vågar mötas igen. Att företag och arbetsplatser skulle ha vant sig av med sånt, tror inte Jonas Siljhammar.

– Jag tror absolut att det finns ett uppdämt behov av fysiska möten.

Visst har en hel del redan hittat tillbaka till restaurangerna igen, men sittytan har varit begränsad, även öppettiderna. Nu försvinner de restriktionerna helt.

– Nu blir den stora utmaningen att hitta personal, det var tufft redan i somras, säger Siljhammar.

Det kan handla om tiotusentals anställda som skulle behöva komma tillbaka – personer som blev uppsagda i krisen och som i många fall försvunnit till andra branscher.

Men det dröjer innan allt är tillbaka till normalnivåer, till vad som gällde innan pandemin slog sönder hela branscher.

– Det är långt tills dess, säger Jonas Siljhammar.

Olle Lindström/TT