DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Konkurserna minskade i augusti

Konkurserna minskade i flera branscher i augusti, enligt ny statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Efter trendbrottet i juli minskar antalet konkurser igen, visar statistik från UC. Men det kan bli annorlunda när uppskjutna skatteinbetalningar ska betalas in.

– Det går åt rätt håll, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Totalt sett minskade antalet konkurser med 8 procent i augusti jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt färsk statistik från kreditupplysningsföretaget UC. I hälften av branscherna som ingår i statistiken minskar konkurserna. En viktig faktor är att smittskyddsrestriktioner lättat på många håll.

– Trenderna fortsätter. Tillväxten har kommit igång och småföretagen har fått det lättare. Speciellt de branscher där man har mycket kontakt med människor, säger Richard Damberg.

Att många konsumenter under pandemin hållit i plånboken och nu har pengar att spendera spelar in, enligt Damberg.

Konkurserna i hotell- och restaurangbranschen minskade med 28 procent i augusti jämfört med motsvarande månad i fjol.

Men några branscher går mot strömmen. I byggindustrin ökade konkurserna med 6 procent i augusti jämfört med för ett år sedan och i detaljhandeln med 3 procent. Men i båda dessa branscher märks en rejäl ökning av antalet nystartade bolag hittills i år.

Exempelvis i byggindustrin startades 33 procent fler företag under första halvåret i år, jämfört med motsvarande period 2019, det vill säga före pandemin.

Låga inträdeskrav för att starta eget i kombination med hög efterfrågan på byggtjänster från konsumenter bidrar, enligt Richard Damberg.

I detaljhandeln ökade antalet nystartade bolag med 20 procent under augusti.

Det orosmoln som framför allt hovrar över näringslivet är när det under våren 2022 blir dags att betala tillbaka stödpengar i form av uppskjutna skattebetalningar.