STORMAKTEN KINA

Kinas ekonomi lättar på gasen

Nya smittoutbrott bidrog till en oväntat stor inbromsning i Kinas ekonomi i juli, visar färsk statistik. Arkivbild. Bild: Andy Wong/AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Tillväxten i Kinas industriproduktion och detaljhandel avtog markant i juli. Utvecklingen präglas bland annat av nya utbrott av covid-19-smitta och översvämningsproblem samtidigt som efterfrågan mattas av.

Industriproduktionen i juli ökade med 6,4 procent i årstakt, enligt Kinas nationella statistikbyrå. Det kan jämföras med 8,3 procent i juni. Analytiker hade i snitt räknat med 7,8 procent i juli.

Detaljhandeln ökade samtidigt med 8,5 procent i årstakt i juli, vilket kan jämföras med 12,1 procent i juni och en snittprognos på 11,5 procent.

Prisökningarna på Kinas bostadsmarknaden mattades också av i juli, ned till 0,3 procent på månadsbasis. Dessutom sjönk kinesiska fastighetsinvesteringar under årets första sju månader jämfört med samma period i fjol.

Allt fler analytiker börjar nu sänka sina prognoser för Kinas tillväxt under tredje kvartalet. Under andra kvartalet beräknades tillväxten till 7,9 procent.