RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ingves: Okej med högre inflation

Riksbankschefen Stefan Ingves välkomnar mer finanspolitik och oroas inte av inflationsimpulserna när pandemins effekter avtar i ekonomin. Arkivbild Bild: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi (TT)

Slopade restriktioner, en oväntat stor budget och oväntat stark tillväxt med rapporter om arbetskraftsbrist och hög inflation räcker inte för att rucka på Riksbankens penningpolitik, enligt Stefan Ingves.

– En hel del temporära effekter, säger Riksbankschefen.

Riksbankens stödköp – vid sidan av nollräntan – fortsätter i år. Om än i mindre omfattning än tidigare. Sedan är planen att under 2022 hålla storleken på Riksbankens portfölj intakt med hjälp av återinvesteringar när obligationer förfaller.

– Det är fortfarande så att penningpolitiken behöver vara expansiv och det behöver den vara ett bra tag till. Och då är det lämpligt att fortsätta med tillgångsköp, säger Ingves, i samband med ett framträdande på konferensen SvD Summit.

– Det allra viktigaste är att hålla på tillräckligt länge så att man känner sig övertygad om att vi kan lägga den här episoden bakom oss, tillägger han.

Inget bekymmer

Han noterar inflationsimpulserna, men ser ett lågt underliggande inflationstryck i Sverige som huvudproblemet.

– Det är ju inte så att det har hänt något radikalt i sommar som är så att den bilden ändras, säger han.

– Och när inflationen har varit låg är det väl knappast något bekymmer om inflationen skulle ligga över målet ett tag, tillägger han.

Rapporter om arbetskraftsbrist i servicesektorn och tendenser till löneglidning – faktorer som enligt skolboken kan ge ett inflationsproblem – tar han med ro.

– Det är väldigt roligt, naturligtvis, att det går att öppna upp igen. Men det är en öppen fråga vad som händer på den kanten och om allt blir exakt som det var tidigare eller om det blir lite annorlunda, eftersom en del av arbetskraften tog vägen någon annanstans. Det återstår att se.

Skuldnivå oroar

Däremot oroas han för skuldnivån bland svenska bostadsägare, som vuxit ännu mer till följd av pandemistimulanserna.

– Man måste vara beredd att hantera de större skuldstockarna som finns där, så att det inte blir stora, stora problem längre fram, säger han.

Framträdandet kommer sedan finansminister Magdalena Andersson (S) presenterat ett oväntat och ovanligt stort reformutrymme på 74 miljarder inför förhandlingarna med stödpartier om höstbudgeten.

– Det är ingen nackdel om man gör lite mer på den finanspolitiska sidan därför att penningpolitiken har ju uppenbart inte haft det så lätt de senaste tio åren när det gäller att hantera vårt uppdrag, säger Ingves.

Joakim Goksör/TT