DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Ingen varseleffekt när pandemin tog fart

Kortare kö. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson / TT

Arbete (TT)

Det var återhämtningens år i fjol. 86 000 personer färre var arbetslösa när 2021 ringde ut.

Pandemins nya härjningar fick ingen effekt på varseltalen i december, visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Det är ungdomarna och de inrikes födda som främst hittat tillbaka till jobbmarknaden igen, enligt myndigheten. Vid årets slut var drygt 370 000, eller 7,2 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Ett år tidigare var motsvarande siffror i spåren av pandemins härjningar 456 000 eller 8,8 procent.

"Under 2021 återhämtade sig arbetsmarknaden snabbt och under året har arbetslösheten minskat framför allt för ungdomar, inrikes födda och personer med minst gymnasieutbildning", skriver Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

Unga får jobb

Ungdomsarbetslösheten har minskat från 11,8 procent till 8,7 procent av de unga i arbetskraften. I antal handlar det om över 18 000 färre arbetslösa i åldrarna 18 till 24 år.

Pandemins pånyttfödelse i december med nya restriktioner som följd har ännu inte fått några märkbara effekter på de fastanställdas positioner. Varslen om uppsägningar låg kvar på låga nivåer, 1 306 personer, mindre än hälften så många som december föregående år.

148 000 nya lediga jobb

Men sedan dess har smittan tilltagit ytterligare. Hur det kommer att påverka arbetsmarknaden framöver är högst osäkert, konstaterar Arbetsförmedlingen. Det är fortsatt ett stort behov av personal i många branscher, medan krog-, nöjes- och besöksnäringen får ytterligare en smäll.

Enligt Arbetsförmedlingen nyanmäldes närmare 148 000 lediga platser i december, jämfört med 87 000 samma månad året före. Siffrorna ska dock tolkas försiktigt, enligt myndigheten.

Olle Lindström/TT

Fakta

Arbetslösheten var i december högst i Södermanlands, Skåne och Gävleborgs län, 9,8 respektive 9,3 och 9,3 procent.

Lägst arbetslöshet hade Västerbottens län, 5,0 procent.

Källa: Arbetsförmedlingen