DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Högsta brittiska inflationen sedan 1982

Inflationen i Storbritannien är uppe på den högsta nivån sedan 1982 och väntas fortsätta uppåt. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Ekonomi (TT)

Den brittiska inflationen lyfte till den högsta nivån på 40 år i juni, enligt färska siffror från statistikbyrån ONS. Trycket ökar därmed på centralbanken Bank of England att strama åt med räntehöjningar på nästa möte, i augusti.

Konsumentpriserna i Storbritannien lyfte med 9,4 procent i juni jämfört med ett år tidigare. Det är den högsta inflationstakten sedan februari 1982.

I maj låg inflationen på 9,1 procent.

För brittiska hushåll – vars löner inte hänger med uppåt – väntas det bli ännu värre framöver. Prognoserna pekar mot att inflationsvågen kan toppa på 11 procent i oktober, då det väntas nya lyft för energipriserna.

De kraftigt reducerade realinkomsterna – där varje pund ger allt mindre köpkraft – har redan börjat bromsa in återhämtningen efter pandemin och många företagsledare i Storbritannien räknar enligt en enkät gjord av konsultbyrån Deloitte med att landet är på väg in i recession, med minskad BNP under två kvartal i rad.

– Risken för recession är stor, säger Hussain Mehdi, makrostrateg på storbanken HSBC:s kapitalförvaltning.

Joakim Goksör/TT