DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Handeln tror på fallande försäljning

Konsumenterna väntas få mindre pengar över i plånboken framöver. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Ekonomi (TT)

Försäljningen i detaljhandeln ökade under det andra kvartalet. Men nu väntar tuffare tider för handeln med vikande siffror, när hushållen väntas få mindre kvar i plånboken.

Detaljhandelns försäljning ökade med fem procent under det andra kvartalet, jämfört med samma månad i fjol. Men nu är det slut på det roliga, i höst väntas försäljningen vika, enligt en ny konjunkturrapport från Handelns utredningsinstitut (HUI).

Stigande priser, högre boendekostnader och dyrare el har inte slagit igenom riktigt på konsumtionen ännu. Men HUI räknar med att hushållen kommer att ha mindre pengar att röra sig med i höst och vinter, och få prioritera hårdare i sin konsumtion. Bland annat väntas kapitalintensiva branscher som bygg-, järn- och färghandeln samt hemelektronikhandeln att få det tuffare framåt.

Prognosen ser dock ljusare ut för handel med brett sortiment, till exempel apotek och klädhandel.

För prognosen i fasta priser, det vill säga räknat i volym, förväntar sig HUI nu ett negativt utfall för 2022 och 2023. För helåret spås handeln tappa 2,5 procent jämfört med året före. Den förra prognosen hade en tillväxt på en halv procent. Sämst utsikter har sällanköpshandeln, som exempelvis byggvaru- och elektronikhandeln

Orosmolnen framöver är bland annat fortsatt krig i Ukraina, ökad oro över Europas elförsörjning i vinter och hur bostadsmarknaden utvecklar sig.