ENERGIPRISERNA

Grönt ljus för slopad skatt på bensin och diesel

EU:s ministerråd ger Sverige rätt att slopa energiskatten på bensin och diesel i tre månader. Det kan innebära ett flera kronor lägre bensinpris. Arkivbild. Bild: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Ekonomi (TT)

EU ger klartecken för Sverige att slopa energiskatten på bensin och diesel tillfälligt. Det kan sänka bensinpriset med omkring tre kronor och dieselpriset med en krona under tre månader.

Beslutet togs som en enkel beslutspunkt på ett möte med EU-ländernas industri- och konkurrenskraftsministrar i Bryssel på torsdagen.

Beslutet är ett svar på den begäran om undantag som regeringen skickade till EU-kommissionen i maj, på uppdrag av riksdagen. Begäran gick ut på att få slopa energiskatten helt i som längst tre månader på drivmedel.

Nu är det upp till den regering som tillträder om möjligheten ska användas. Ska Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna leva upp till sina vallöften om lägre drivmedelspriser måste de sannolikt använda sig av den.

Den tillträdande regeringen måste i så fall lägga ett förslag till riksdagen eftersom ett slopande skulle ha stor budgetpåverkan. Skatteintäkterna beräknas minska med flera miljarder per månad.

Lars Larsson/TT