Gigantisk smäll för eurozonens hushåll

ECB-chefen Christine Lagarde bör vara beredd att både bromsa inflationen och stimulera tillväxten, enligt ECB:s chefsekonom. Arkivbild. Bild: Petros Karadjias/AP/TT

Ekonomi (TT)

Dyrare uppvärmning och el i kombination med högre priser på drivmedel kommer kosta eurozonens hushåll 230 miljarder euro (motsvarande 2 400 miljarder kronor) i år enligt en analys gjord av Bloomberg.

Det är nästan dubbelt så höga prisökningar som beräknades i en prognos i februari.

Rapporten från Bloomberg Economics presenteras sedan de stora ekonomierna i eurozonen i skuggan av Ukrainakriget och energikrisen har presenterat inflationstal skyhögt över inflationsmålet för Europeiska centralbanken (ECB).

Preliminära tal visar bland annat på en inflation i Tyskland på 7,6 procent och i Spanien på nästan 10 procent. I Frankrike och Italien har inflationen preliminärt uppmätts till 5,1 respektive 7 procent.

Den stora spartrenden i pandemin – som byggt upp ett sparöverskott som beräknas till 330 miljarder euro – har enligt analysen byggt upp en buffert som gör att många hushåll klarar smällen. Men det gäller långt ifrån alla hushåll och det sker till priset av minskad konsumtion.

Bakslag för konsumtionen slår i sin tur hårt mot tillväxten. Och risken för BNP-bakslag har bland annat fått ECB:s chefsekonom Philip Lane att säga att ECB-chefen Christine Lagarde och hennes direktion vid sidan av planerade åtgärder mot inflationen måste vara redo att stimulera ekonomin.