GLOBALA SKATTERNA

G7-enande välkomnas med öppna famnar

USA:s finansminister Janet Yellen och eurogruppens ordförande, tillika Irlands finansminister Paschal Donohoe vid lördagens G7 möte i London. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

G7-länderna har enats om att stå bakom en minimiskatt på 15 procent för globala bolag.

– Det här är dåliga nyheter för skatteparadis runt om i världen, säger Tysklands finansminister Olaf Scholz.

Länderna i G7 nådde på lördagen en historisk överenskommelse.

– De sju viktigaste industriländerna har i dag ställt sig bakom idén om en minimiskattesats för bolag. Det är väldigt goda nyheter för skatterättvisa och solidaritet, säger Scholz och fortsätter:

– Bolag kommer inte längre vara i en position där de kan ducka sina skatteskyldigheter genom att bokföra sina intäkter i lågskatteländer. Stabila skatteintäkter är viktiga för att säkerställa att stater kan fullfölja sina plikter. Detta kommer att vara särskilt angeläget efter coronapandemin.

Historiskt åtagande

Syftet med nya skatteregler är att hindra globala bolagsjättar, som Amazon och Google, från att dra nytta av fördelaktiga skattesatser.

Janet Yellen, finansminister i USA, är positiv efter mötet.

– G7-ländernas finansministrar har i dag gjort ett betydande, aldrig tidigare skådat åtagande som sätter en enorm fart mot att uppnå en robust global minimiskatt.

– En sådan skulle sätta stopp för konkurrensen mot botten i bolagsbeskattningen och säkerställa rättvisa för medelklassen och arbetande människor i USA och runt om i världen, tillägger hon.

Vidare understryker hon att en minimiskatt skulle kunna få den globala ekonomin att blomstra, genom att uppmuntra länder att satsa på utbildning och investera i forskning och utveckling samt infrastruktur.

Också Irland, som för närvarande har en bolagsskatt på 12,5 procent, gläds över stormakternas enande.

– Det ligger i allas intresse att uppnå ett hållbart, ambitiöst och rättvist avtal om den internationella skattearkitekturen, säger finansminister Paschal Donohoe.

Inte rättvist

Men den globala hjälporganisationen Oxfam låter sig inte imponeras.

– Det är absurt av G7 att hävda att det 'reparerar ett trasigt globalt skattesystem' genom att införa en minimiskatt som liknar de mjuka satserna som tas ut av skatteparadis som Irland, Schweiz och Singapore. De sätter ribban så lågt att bolag kan kliva över den, säger en talesperson för kampanjgruppen.

– Att stoppa en exploderande ojämlikhet orsakad av covid-19 och samtidigt ta itu med klimatkrisen kommer att vara omöjligt om bolag fortsätter att betala i princip ingen skatt alls . . . Detta är inte en rättvis affär . . . G7 kan inte förvänta sig att en majoritet av världens länder nöjer sig med smulor från deras bord.

En talesperson för bolagsjätten Amazon säger:

– Vi tror att en OECD-ledd process som skapar en multilateral lösning kommer att bidra till stabilitet i det internationella skattesystemet. Avtalet från G7 markerar ett välkommet steg framåt i strävan att uppnå detta mål.

Även Google välkomnar överenskommelsen.

– Vi ger ett starkt stöd till det arbete som görs för att uppdatera internationella skatteregler. Vi hoppas att länderna fortsätter att arbeta tillsammans för att säkerställa att ett balanserat och hållbart avtal snart kommer att slutföras, säger en talesperson.