ELEKTRIFIERINGEN

Fullt ös för Northvolt – men kompetens saknas

Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Bild: Axel Hilleskog/SvD/TT

Northvolt är i slutspurten av byggandet av den gigantiska batterifabriken i Skellefteå. Men än saknas tillräckligt med kompetens till den växande batteriindustrin, skriver SvD Näringsliv.

Det var många som misstrodde Peter Carlsson när han och hans grupp presenterade planen om att bygga en batterifabrik i Sverige. Men det febrila byggandet som SvD:s Birgitta Forsberg rapporterar om, bevisar att det faktiskt händer.

Investerare, som ofta är synonyma med kunderna, har kommit in med de miljarder som krävdes för bygget. Västerbottens län samt mark- och miljödomstolen producerade tillstånden på rekordsnabba sju månader. Och Skellefteå Kraft har åtagit sig att producera den enorma mängd elektricitet som krävs.

Tidsplanen är ambitiös. Till nyår ska fabriken producera sin första battericell.

– Vi är trygga med att vi har det första skiftet, för de första linorna, på plats, säger Fredrik Hedlund platschef för Northvolt.

Totalt ska fabriken leverera 60 gigawattimmar i form av batterier till elbilar. I den första fasen levereras 16 gigawattimmar med 1 600–1 800 anställda. När fabriken är fullt utbyggd ska Northvolt ha 3 000 anställda.

Men det är en kamp mot klockan. Företaget saknar fortfarande den kompetens som behövs. Men Fredrik Hedlund är optimistisk.

– Vi ska försöka ta vårt ansvar på utbild­nings­sidan, till exempel genom en yrkesskola, och plocka upp folk från olika industrier, säger han.

Det kommer att krävas en större inflyttning till Skellefteå för att nå målen. Men Fredrik Hedlund Han är övertygad om att en kraftsamling från både Northvolt och kommunen kommer att leda till att ett ekosystem av service och underhåll växer upp runt fabriken. Det kommer att dra till sig andra företag likt en Ikeaetablering.

SvD Näringsliv: Han jobbar mot klockan – vid ”Tvivlarnas kulle”