Fler ska straffas för fusk med stöd

Finansminister Mikael Damberg (S) vill sätta dit fler företag som fuskar. Arkivbild. Bild: Paul Wennerholm/TT

Politik (TT)

Regeringen vill strama upp lagstiftningen för företag som fuskar med statliga stöd.

– Det ska vara svårt att fuska, enkelt att åka fast och det ska bli kännbara konsekvenser, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Regeringen tillsätter en utredning för att få till en effektivare lagstiftning mot företag som fuskar till sig olika stöd. Det kan handla om kriminella som använder stöden för att finansiera brottslig verksamhet.

– Fler kommer att straffas med det här. Det är många brottsutredningar där man inte kommer i mål i dag, eftersom det är rätt omständligt, säger Damberg.

Effektivare lagar

Redan i dag är det brottsligt att fuska med stöd, men för att få någon dömd för bedrägeri krävs uppsåt, vilket kan vara svårt att föra i bevis.

Damberg vill därför att utredaren ska titta på om det går att använda sig av liknande regler som när privatpersoner bidragsfuskar. Då räcker det med grov oaktsamhet eller att någon har struntat i att anmäla nya uppgifter om inkomst, till exempel.

Under pandemin har staten betalat ut miljarder i olika krisstöd, och risken för fusk har varit särskilt stor. Redan pågår en översyn av korttidsstöden.

– Det finns en extra risk när det ska gå väldigt fort och regelverk utarbetas på kort tid. Det finns en risk att företag då utnyttjar hål eller oklarheter, säger Damberg.

Föreningar och trossamfund

Enligt finansministern är det svårt att bedöma hur omfattande fusket med statliga stöd är i dag. Det blir en av uppgifterna för utredaren Sven Johannisson att ta reda på, Han ska även studera var de största riskerna för fusk finns, för att identifiera vilka stöd som behöver ett extra straffrättsligt skydd.

Utredningen om nya straffrättsliga regler gäller inte enbart företag, utan även föreningar, stiftelser och trossamfund. Den ska vara klar senast den 1 april 2024.

Maria Davidsson/TT