EU OCH ARBETSMARKNADEN

EU vill ha moderna socialbidrag

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit. Arkivbild. Bild: Johanna Geron/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

15 miljoner EU-medborgare kan slippa fattigdom år 2030, med hjälp av modernare system för lägstalöner. Det hoppas åtminstone EU-kommissionen i nya rekommendationer.

Medlemsländerna uppmanas bland annat att göra årliga uppdateringar av kriterierna för socialbidrag och göra systemen mer öppna och stabila och bidra till bättre jämställdhet. Besked om socialbidrag bör dessutom kunna ges inom 30 dagar från att ansökan kommit in.

"System för lägstalöner finns i alla medlemsländer men analyser visar att de inte alltid är tillräckliga, når alla som behöver dem eller räcker till för att motivera folk att åter ta plats på arbetsmarknaden. Vi måste se till att våra skyddsnät klarar sin uppgift", säger EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit i ett pressmeddelande.

Rekommendationerna ska nu diskuteras av EU-länderna i ministerrådet. Svenske EU-parlamentsledamoten Ilan De Basso (S) välkomnar inställningen.

"Det är bra att kommissionen uppmanar medlemsländerna att se över sina trygghetssystem. Det är en självklarhet att genomförandet överlåts åt länderna när vi har så olika förutsättningar och system", kommenterar De Basso via mejl.

Wiktor Nummelin/TT