ELKRISEN

Elnätsavgifter strider inte mot ellagen

Under torsdagen meddelade kammarrätten i Jönköping domen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Striden mellan de stora eljättarna och energimarknadsinspektionen (EI) om hur stora bolagens så kallade intäktsramar får vara rullar vidare.

I slutändan handlar det om hur stora avgifter elbolagen ska kunna ta ut av konsumenterna.

Senast i den pågående striden är det kammarrätten som beslutat att EI:s beräkningar av intäktsramarna för elbolagen inte strider mot ellagen – men däremot unionsrätten.

Det innebär en ny bakläxa för EI och kammarrätten i Jönköping slår fast att myndigheten måste fastställa nya intäktsramar som håller sig inom inom ramarna för unionsrätten, skriver de i ett pressmeddelande.

"Målen ska nu åter till myn­digheten för att, inom de ramar som kammar­rätten har angivit, fastställa vilka intäktsramar som ska gälla. Det går därför inte att uttala sig om hur dagens domar kommer att påverka nätföre­tagens kunder”, säger Linda Svärd, kammarrätts­råd i pressmeddelandet.

Bakgrunden är att EI, med nya regler att stödja sig mot inför tillsynsperioden 2020–2023, har begränsat elnätsföretagens sätt att beräkna hur stora intäktsramarna får vara. Beräkningen påverkar vilka avgifter elnätsföretagen i sin tur kan ta ut av konsumenterna. En majoritet av elnätsbolagen, bland annat Vattenfall, Ellevio och Eon, överklagade besluten.

I första instansen vann elnätsbolagen mot EI och förvaltningsrätten i Linköping ansåg att EI:s beräkningar står i strid med ellagen och tredje elmarknadsdirektivet.