ELKRISEN

El, räntor och mat – så dyr blir december

När vintermörkret lägger sig över landet kommer prischocken. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Bered dig på en kostnadschock. Skenande priser och höjda räntor gör att barnfamiljer i syd kan få kostnadsökningar på över 19 000 kronor bara för december.

– Många familjer får det oerhört tufft, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar som räknat på utgifterna som väntar oss.

Ingen har väl missat att räntorna stiger, matutgifterna rusar och elpriserna fullkomligt galopperar. Men skillnaderna i landet blir enorma, mest på grund av utgifterna för el. Länsförsäkringar har räknat på hur kostnaderna kan bli för december månad i år, jämfört med december 2020, då priserna var mer som vi vant oss vid.

Kostnadsutvecklingen är rena skräckläsningen. Allra värst blir det i Skåne, men även i Mellansverige. En skånsk barnfamilj i en genomsnittsvilla med en elförbrukning på 20 000 kWh per år kan få betala hela 19 000 kronor mer i december i år än samma månad 2020. I Mellansverige kan kostnadsökningen för familjen bli över 16 000 kronor, enligt Länsförsäkringars antaganden och beräkningar.

– Det är helt uppenbart att många familjer får det oerhört tufft under hösten och vintern, säger Emma Persson.

Klarar inte kostnaderna

Visst, många kanske har kunnat spara under pandemin. Men det finns hushåll som inte kommer att klara kostnaderna.

– Vi kommer inte att få några löneökningar. Vi får en reallönesänkning.

Framför allt är det elkostnaderna som stjälper familjernas ekonomi i södra och mellersta Sverige.

Regeringen har utlovat stöd till elkunderna som ska tas från de så kallade flaskhalsavgifterna. Men förslaget ska vara färdigt först i november. När pengarna sedan kan komma vet ingen.

Inför lördagskvällens statsministerduell meddelade Magdalena Andersson att S vill att högkostnadsskyddet för dem som drabbats hårdast av höga elräkningar ska gälla retroaktivt från den 1 augusti förra året.

M-ledaren Ulf Kristersson uppgav innan debatten att han är "helt öppen" när det gäller från vilket datum skyddet ska gälla.

Emma Persson rekommenderar att man redan nu ser till att vid varje lön ta höjd för allt högre kostnader, och att varenda liten utgift granskas och övervägas noga. Vi kommer att behöva dra in på utgifter och vända på våra pengar.

– Se om det finns saker att sälja, och utgifter att skära ned på. Försök övervintra, i dubbel bemärkelse, säger hon.

Hon tycker också att det är viktigt att engagera hela familjen i behovet av att spara. Vi har levt länge under goda tider, så när det nu blir riktigt kärvt kan det vara omöjligt att fatta.

– Det kan vara svårt för en tonåring att förstå att man inte kan duscha hur länge som helst, och att man behöver ta på sig en tröja inomhus.

Kontraster

Kontrasterna mot hur vi hade det bara för något halvår sedan är så stora. Även om både 70-talskrisen och 90-talskrisen drabbade många hårt så slår det här mot många områden och också mot många människor. Kanske gör det som händer nu att vi fattar att det är viktigt med en buffert.

– Jag hoppas det, i alla fall. Jag hoppas att så många som möjligt har använt de goda åren för att fylla på.

Även om hösten och vintern ser mörk ut så tycker hon att det finns en slags tröst framöver.

– Vi måste hålla modet uppe. Kriser av den här typen brukar vara övergående. Detta är inte för evigt, säger Emma Persson.

Rättad: I en tidigare version angavs ett felaktigt belopp faktarutan gällande kostnadsökning för familj i lägenhet i Malmö.

Johanna Cederblad/TT

Prognos för kostnadsökning för tvåbarnsfamiljer i villa respektive bostadsrättslägenhet, december 2022 jämfört med december 2020. Bild: Anders Humlebo/TT
Elen ser ut att kunna kosta över 23 000 för en normalvilla i Skåne, enligt marknadens förväntningar nu. Arkivbild. Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT

Fakta

Beräkningarna bygger på antaganden och exempel, och jämför kostnaderna för december 2020 med hur det kan komma att se ut i december i år. Observera att det är just antaganden, flera av faktorerna är ännu okända.

Bostad: För december 2020 antogs räntan ligga på 1,5 procent. I december i år antas den bli 3,8 procent. Ränteavdrag har inte räknats med, och belåningsgraden är 67 procent, vilket är snittet, enligt Finansinspektionens bolånerapport. Beräkningarna utgår från en genomsnittsvilla eller genomsnittslägenhet för de olika platserna, 100 kvadratmeter stor och med snittpris från Mäklarstatistik.

Bensin: Kostnaderna har beräknats utifrån den genomsnittliga körsträckan i Sverige, 1 060 mil och aktuella priser.

Matkostnaden: För en familj på två vuxna och två barn från Konsumentverkets Koll på pengarna. 2020 års siffror har räknats upp med 15 procent för att få fram kostnaderna för december 2022.

Elkostnaderna: Prognosen för elpriserna i december i år har beräknats av elbolaget God El utifrån de spotpriser för terminer som marknaden nu tror på för december 2022. Priserna är inklusive moms och skatt. Priserna i december i år prognoser för elområde 4 till 6:11 kronor, för elområde 3 4:57 kronor och för elområde 1 och 2 1:24 kronor.

Priserna för december 2020 är de ungefärliga priser som gällde då.

Förbrukningen per år för villan beräknas till 20 000 kWh, för december månad 2 597 kWh. För lägenheten beräknas förbrukningen till 5 000 kWh per år, och 649 kWh för december. Något elstöd från regeringen eller Svenska Kraftnät finns inte medräknat.

God El har räknat på förbrukningen för olika slags bostäder. Hur mycket just din bostad förbrukar står på din elräkning. För villor handlar det ofta om 20 000 kWh per år, men kan vara både högre och lägre, främst beroende på uppvärmningssystem.

Radhus förbrukar ofta runt 10 000 kWh per år.

Små lägenheter förbrukar ofta runt 2 000 kWh i hushållsel.

Stora lägenheter förbrukar ofta runt 5 000 kWh per år.

Källa: Länsförsäkringar, God El

Fakta

Även Stockholms handelskammare har räknat på hur kostnaderna ökar för villahushållen, men här gäller det ett helt år från april i år till april nästa år.

De har räknat utifrån olika antaganden och värden, och liksom Länsförsäkringar utgått från en genomsnittsvilla när det gäller pris, belåning, ränta och elförbrukning. Elpriserna framåt har beräknats utifrån terminspriserna för elhandel på Nasdaq.

För typhushållet i Sverige väntas kostnaderna på årsbasis öka från 176 000 kronor till 292 000 kronor (+116 000 kronor) jämfört mellan april 2021 april 2023.

För typhushållet i Stockholms län väntas årskostnaderna öka från 195 000 kronor till 357 000 kronor (+162 000 kronor), mellan april 2021 och april 2023.

Källa: Stockholms handelskammare