RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ekonom: Tro inte att det är över

Beskedet om sänkta inflationssiffror i USA har lett till kraftig börsuppgångar. Men för svensk bedöms inte inflationstoppen vara nådd. Bild: Mark Lennihan

Ekonomi (TT)

Beskedet om sänkta inflationssiffror i USA har lett till kraftig börsuppgångar. Men i Sverige bedöms inflationen fortfarande vara på väg upp.

– Det är en positiv signal, men man ska inte tro att det är över, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Efter beskedet om att inflationen i USA sjönk till 7,7 procent i oktober reagerade börserna positivt, både i USA och i Sverige.

I Stockholm stängde börsen på över fyra procent på torsdagen. Dessutom har kronan förstärkts mot dollarn.

– Det var efterlängtat med någon typ av positiv inflationsnyhet. Det var längesedan, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Peak i juni?

Hur den svenska börsen reagerar under fredagen återstår att se.

– När överraskningsmomentet har lagt sig lite så kan man tycka att man kanske tog i lite mycket i går. Eller så gör man fortfarande tolkningen att det här kan vara ett tecken på att vändningen på inflationen är nära, och då fortsätter en bit till, säger Jens Magnusson.

Hur inflationen utvecklar sig är avgörande för hur amerikanska centralbanken Federal Reserve går vidare med fortsatta räntehöjningar framöver.

Men de nya inflationssiffrorna är inte tillräckligt för att ändra Fed:s planer, enligt Magnusson. Nu behövs det fler månadssiffror som går i samma linje.

– Förhoppningsvis får vi en tydligare markering att USA, som var först in i den här inflationsuppgången, med lite tur också är på väg ur den först. Att toppen på 9,1 procents inflation som man såg i juni var peaken. Det börjar vi få vi mer och mer belägg för, säger Magnusson.

Svensk inflation stigande

För svensk del kommer nästa inflationssiffra på tisdag nästa vecka.

– I Sverige är vi ju fortfarande på väg upp i inflationen. Vi tror att vi har ett par-tre månader till av stigande inflation innan det vänder ner, säger Magnusson.

Jens Magnusson betonar att det som händer i USA alltid påverkar Sverige.

– Däremot går det inte att säga att det här kommer att påverka Riksbankens planer. Men det tar lite press från Riksbanken, det gör att läget känns lite mindre akut.

Jens Magnusson, chefsekonomi på SEB. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT