RÄNTAN OCH INFLATIONEN

ECB skapar nytt krisverktyg

Christine Lagarde, ordförande i den europeiska centralbanken som nu kallar till krismöte. Arkivbild. Bild: Daniel Roland/AP

Ekonomi (TT)

Europeiska centralbanken (ECB) är på väg att lansera ett nytt krisverktyg, för att hantera räntefrossa i finansiellt svagare euroländer.

Instruktioner om att utveckla det nya verktyget har skickats ut på remiss till arbetsutskott, för att framöver möjliggöra interventioner på obligationsmarknaden.

Beskedet kommer efter ett blixtinkallat krismöte i Frankfurt på onsdagen, som hålls efter kraftiga räntelyft i Italien.

Det handlar enligt ECB om att hantera kvardröjande sårbarheter i delar av eurozonen efter pandemin, som bidrar till att skapa obalanser när penningpolitiken stramas åt.

Räntan på tioåriga italienska statsobligationer lyfte till över 4 procent tidigare i veckan, vilket är de högsta nivåerna sedan eurokrisens dagar 2014. Nivån kan jämföras med tyska tioårsräntor kring 1,75 procent.

Efter uppgifterna om krismötet föll de italienska räntorna tillbaka något och fortsatte ned till 3,88 procent efter ECB:s uttalande om det nya krisverktyget.

Euron, som kretsar kring de lägsta nivåerna mot dollarn på 20 år, stärktes också något inför mötet men föll tillbaka mot dollarn igen i eftermiddagshandeln.

Räntorna föll tillbaka något

Räntelyftet i Italien tog fart sedan ECB i förra veckan flaggade för att centralbanken vid månadsskiftet juni-juli avslutar nettostödköpen inom programmet Pepp, som lanserades i pandemin. Samtidigt varslade ECB-chefen Christine Lagarde tydligt för att det kan bli ovanligt kraftiga räntehöjningar i närtid.

Åtstramningarna motiveras av att inflationen i eurozonen lyft till rekordhöga 8,1 procent i maj, till följd av högre energi- och livsmedelspriser i kölvattnet på Ukrainakriget, ihållande utbudsstörningar samt pandeminedstängningar i Kina.

"En första försvarslinje"

Efter ECB:s räntebesked i torsdags förra veckan förklarade företrädare för centralbanken att de återinvesteringar som nu ska göras när obligationer förfaller kan riktas mot särskilda värdepapper och länder med problem. Det kan även bli aktuellt med nya nettoköp inom ramen för Pepp om det anses som nödvändigt att på så sätt motverka krislägen på räntemarknaden.

– ECB kommer troligen att fokusera på ökad flexibilitet när det gäller återinvesteringar som en första försvarslinje. Det kan bidra till att lugna marknaden, säger Ulrike Kastens, ekonom på investmentbanken DWS International, till Bloomberg.

Joakim Goksör/TT