ENERGIPOLITIK

Debatt: Sluta lura landsbygden på kraftverkspengarna

Helena Lindahl är centerpartistisk riksdagsledamot. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Landsbygden, och i synnerhet i norra Sverige, måste få en större del av kakan vid etableringar av kraftverk. Annars fortsätter motståndet och misstron. Det menar två C-företrädare i debattartikel i SvD.

”Landsbygden i allmänhet och norra Sverige i synnerhet har i decennier levererat stora mängder prisvärd el till Sverige – utan att få ta del av den ekonomiska kakan. Detta historiska missgynnande har lagt grunden för skepsis, misstro och motstånd till etablering av nya kraft­anläggningar”, skriver Helena Lindahl (C), riksdagsledamot, och Helena Lundgren (C), oppositionsråd i Vindeln.

De exemplifierar med Jokkmokks, Sollefteås och Ragunda kommuner, som tillhör landets fattigast, men som samtidigt betalar mycket skatt för sin elproduktion. Debattörerna menar att kommunerna via sin elproduktion ”möjliggör tillväxt och utveckling i andra delar av landet”.

Nu vill debattörerna att Sverige ska göra som Norge, där en stor del av pengarna stannar i de kraftproducerande kommunerna. De tycker att de steg som regeringen har tagit på senare tid har varit bra, men att det inte räcker och vill alltså se en betydande ekonomisk återbäring till de aktuella kommunerna.

”Landsbygden har historiskt blivit lurad och har inget skäl att ställa upp på det en gång till”, skriver Helan Lindahl och Helena Lundgren.